Turcia este cel mai mare cumpărător de grâu rusesc. Totuşi, traderii din ambele ţări se tem că pe viitor există riscul ca Rusia să restrângă exporturile de cereale spre Turcia sau ca Ankara să limiteze noile acorduri cu Moscova, pe fondul escaladării tensiunilor dintre cele două ţări, după doborârea unui avion militar rusesc de către aviaţia turcă. În urma acestui eveniment, traderii din Turcia şi Rusia (care este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume) nu au mai semnat noi contracte, din cauza temerilor că Moscova ar putea suspenda exporturile de grâu sau Ankara ar putea reduce cantităţile achiziţionate. Însă, nu au fost impuse astfel de măsuri, iar afacerile au revenit la normal, susţin analiştii şi traderii. 

Temerile privind posibila întrerupere a livrărilor către piaţa turcă, care existau la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie, nu s-au materializat, a afirmat Andrey Sizov, director la compania de consultanţă agricolă SovEcon. 

Referindu-se la cumpărătorii din Turcia, un trader din Moscova a dat asigurări că nu există probleme şi aceştia achiziţionează grâu rusesc. Un alt trader rus a afirmat că s-au reluat tranzacţiile şi până acum nu au fost impuse restricţii oficiale din partea autorităţilor de la Moscova. 
Un consultant a anunţat că traderii din Turcia semnează acum noi contracte cu furnizorii din Rusia. 

Reprezentanţii Rosselkhoznadzor (Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia) nu au comentat informaţia. Luna aceasta, instituţia a anunţat că livrările spre Turcia decurg normal. 

Turcia continuă să achiziţioneze grâu rusesc, în condiţiile în care cel provenit din Franţa este mai scump, iar cel din Ucraina nu îndeplineşte cerinţele turceşti privind calitatea, a explicat Arkady Zlochevsky, şeful Grain Union, un grup non-guvernamental de lobby al fermierilor ruşi. 

Ankara a importat 1,7 milioane de tone de grâu rusesc în perioada iulie-noiembrie, fiind al doilea cumpărător de grâu rusesc după Egipt. 

Indiferent de modul în care va evolua situaţia politică, exporturile de cereale ruseşti spre Turcia vor scădea în lunile următoare din cauza unor factori sezonieri, a declarat recent Igor Pavensky, director la operatorul Rusagrotrans. Potrivit acestuia, exporturile de cereale ruseşti prin porturile de la Marea Azov se reduc în lunile ianuarie şi februarie din cauza temperaturilor scăzute şi, în mod normal, aproximativ două treimi din exporturile de cereale spre Turcia se realizează în perioada iulie-decembrie. 

Potrivit estimărilor lui Igor Pavensky, în perioada iulie – decembrie 2015, Rusia va livra Turciei o cantitate de 2,5 milioane tone de cereale, dintre care 500.000 de tone ar urma să fie trimise în cursul acestei luni. AGERPRES