Mesajele antivaccinare au fost încurajate în mod activ de guvernul președintelui Vladimir Putin, difuzate de televiziunea de stat rusă și amplificate pe rețelele de socializare de programe software rusești. Ofensiva a făcut parte dintr-un efort mai amplu de a semăna discordie în democrațiile în curs de dezvoltare și de a spori suspiciunea față de Occident în Europa de Est și în fostele republici sovietice, susține Los Angeles Times.

În Ucraina, semințele scepticismului privind vaccinurile au căzut pe un teren deosebit de fertil. Doar 35% dintre cetățeni sunt complet vaccinați împotriva COVID-19 și cu 1% mai mult parțial vaccinați – printre cele mai scăzute astfel de rate din Europa, potrivit datelor Universității Oxford. Imunizarea copiilor pentru boli precum rujeola și poliomielita este, de asemenea, printre cele mai scăzute de pe continent.

Acest lucru dă motive de îngrijorare oficialilor din domeniul sănătății publice, deoarece peste 3,6 milioane de refugiați ucraineni s-au revărsat în alte țări și alte milioane sunt strămutați în Ucraina, adesea așezați în locuri aglomerate, în frig, fără apă potabilă sau electricitate.

COVID nu are nevoie de tabere de refugiați aglomerate pentru a se răspândi

COVID nu are nevoie de tabere de refugiați aglomerate pentru a se răspândi”, a spus dr. Chris Beyrer, directorul Centrului pentru Sănătate Publică și Drepturile Omului de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg. „Săli de sport aglomerate, autobuze aglomerate și trenuri aglomerate vor fi de ajuns.”

Exodul refugiaților, de-a lungul istoriei, a adus avertismente că aceștia sunt purtători de boli – acuzații răspândite mai des de isteria xenofobă, decât de fapte. În toată Europa, totuși, ostilitatea față de refugiații ucraineni a fost practic absentă, iar experții în sănătate publică și-au exprimat îngrijorările cu precauție, pentru a evita agravarea traumei refugiaților.

Mulți refugiați ucraineni au fost plasați departe de granițele aglomerate, a spus Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, într-un buletin recent. Dar, pe măsură ce un număr tot mai mare de ucraineni sunt sprijiniți în centrele de primire, „există un risc mai mare de apariție de boli transmisibile”, a avertizat ECDC. COVID-19 se află pe primul loc pe lista îngrijorărilor.

Rată sumbru de redusă de vaccinare în rândul ucrainenilor

Rata sumbru de redusă de vaccinare în rândul ucrainenilor ar putea să sugereze un nivel de protecție supraevaluat, a spus Beyrer. Acest lucru se datorează faptului că vaccinurile COVID-19 puse la dispoziție au variat în eficacitatea lor împotriva variantei Omicron, iar puținii complet vaccinați este foarte puțin probabil să fi primit rapeluri, care oferă cea mai bună protecție împotriva cazurilor severe. Și practic niciunul dintre copiii Ucrainei nu a fost vaccinat împotriva COVID-19.

Dar coronavirusul este departe de a fi singura îngrijorare. Minorități considerabile au evitat, de asemenea, vaccinurile testate împotriva poliomielitei și a rujeolei, expunând refugiații – și într-o măsură mai mică, noile lor gazde – unui risc crescut de apariție de focare, în timp ce se înghesuie în locuri înguste, a spus dr. Gabriele Fontana, consilier sanitar pentru Europa și Asia Centrală la Departamentul regional al UNICEF.
A avea rate scăzute de vaccinare împotriva bolilor care pot fi prevenite poate părea cea mai mică dintre îngrijorările ucrainenilor în acest moment. Bombardamentele efectuate de Rusia asupra spitalelor și a centrelor civile au ucis cel puțin 1.035 de persoane, inclusiv peste 112 copii, și au oprit îngrijirea persoanelor cu boli cronice și boli cu risc vital.

Criza refugiaților ar putea alimenta un nou val de COVID-19 în Europa

Totuși, focarele de boli ar putea agrava nenorocirile ucrainenilor, ar putea însemna provocări pentru țările care îi adăpostesc și ar putea crește numărul morților în război. Acest lucru „se va adăuga la lista nenorocirilor”, a spus Beyrer.

Dincolo de asta, criza refugiaților ar putea alimenta un nou val de COVID-19 în Europa, au spus experții.
Austria, Germania, Republica Cehă și Slovacia – patru țări care primesc sute de mii de ucraineni strămutați – se confruntă deja cu o reapariție majoră a noilor infecții cu coronavirus, cauzate în mare parte de varianta hipercontagioasă „Omicron ascuns”. Ungaria a înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a cazurilor noi, în ultimele zile.

Riscurilor li se adaugă și faptul că mulți dintre vecinii Ucrainei au rate scăzute de vaccinare. Slovacia, România, Moldova și Bulgaria au toate rate de aproximativ 50% sau mai mici.

Zelenski a atacat propaganda rusă de pe rețelele de socializare

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a sfătuit țările care acceptă refugiați ucraineni să le ofere adulților și copiilor eligibili un vaccin împotriva COVID-19, dacă nu au fost vaccinați, sau un rapel, dacă au fost vaccinați. Pentru a reduce focarele la centrele de primire, ECDC sugerează, de asemenea, ca ucrainenii strămutați să fie testați la sosire sau, dacă testarea nu este disponibilă, ca persoanele cu simptome de COVID să fie „triate și gestionate drept cazuri posibile, cu îngrijire de susținere adecvată”.
Există puține dovezi că așa ceva se întâmplă la punctele aglomerate de trecere a frontierei, iar Fontana și-a exprimat scepticismul cu privire la rațiunea oferirii de vaccinuri, dat fiind faptul că multe familii sunt în tranzit, având în vedere posibilitatea de febră și durere care deseori urmează unei inoculări.

Toamna trecută, când decesele cauzate de COVID-19 în Ucraina s-au ridicat la aproape 100.000, și mai puțin de 20% dintre compatrioții săi erau imunizați, a intervenit președintele Volodimir Zelenski. El a dat vina pe propaganda pe rețelele de socializare, alimentată de Rusia, și i-a implorat pe ucraineni să aleagă vaccinarea.

Ucrainenii trebuie să „închidă rețelele sociale și să-și folosească creierul”, a spus Zelenski. Vaccinarea „este singura soluție”, a adăugat el.

O altă boală face ravagii în Ucraina

Apelurile sale au fost ignorate în orașele și satele ucrainene, a declarat Kateryna Odarchenko, un consultant politic care a condus grupuri de discuții despre scepticismul față de vaccin, în întreaga țară.
„Oamenii cred total în dezinformare și nu cred în guvern”, a spus Odarchenko.

Ezitarea ucrainenilor față de vaccin nu se limitează la COVID-19.

În 2021, doar 53% dintre bebelușii ucraineni au fost vaccinați împotriva poliomielitei, în primul lor an de viață, iar în țară au fost înregistrate focare în 2015 și 2021. Reapariția poliomielitei într-o regiune care a fost declarată „liberă de poliomielita” în 2002 a stimulat o campanie de vaccinare agresivă, care era încă în desfășurare când armata Rusiei a atacat.

Astăzi, 76% dintre copiii Ucrainei sunt considerați pe deplin vaccinați împotriva poliomielitei, dar acest lucru lasă încă vulnerabili aproape 1 din 4 la o boală care duce la paralizie la copii și poate provoca moartea sau invaliditatea pe viață.

Virusul care provoacă poliomielita este răspândit prin expunerea oral-fecală, ceea ce îl face o amenințare puternică pentru copiii ucraineni care se ascund de ruși în subsoluri și stații de metrou fără instalații sanitare sau o igienizare adecvată.

Rujeola este o altă îngrijorare

Rujeola este o altă îngrijorare. Rata scăzută de vaccinare a Ucrainei a dus la aproape 100.000 de cazuri și 31 de decese în rândul copiilor de acolo, între 2017 și începutul anului 2019, și a condus la o reapariție a rujeolei care s-a răspândit în toată Europa. Astăzi, 87% dintre copiii ucraineni sunt complet vaccinați împotriva rujeolei – cu mult sub nivelul de 98%, despre care experții în sănătate publică spun că este necesar pentru a preveni focarele.

Este mai probabil să-i urmărească pe refugiații din Ucraina COVID-19, mai degrabă decât poliomielita și rujeola, deoarece multe dintre țările lor gazdă au rate destul de ridicate de vaccinare a copiilor, a spus Fontana. Dar țările care împărtășesc scepticismul Ucrainei privind vaccinarea – în special Moldova, România și Bulgaria – ar putea fi în pericol.

Când nu sunt ținute sub control cu vaccinuri, focarele de rujeolă tind să se repete la fiecare trei ani, a adăugat el. De când ultimul focar s-a încheiat, în 2019, acesta ar putea fi anul în care boala să revină.
UNICEF va aborda acest risc oferind vaccinuri împotriva rujeolei și a poliomielitei refugiaților ucraineni care le doresc, a spus Fontana.

„Fără a stigmatiza refugiații… merită să facem vaccinări de recuperare la ucrainenii care fug de lupte? Da”, a spus el. „Afluxul de refugiați crește riscul apariției focarelor în unele dintre țările în care fug? Da, marginal.”

Există, totuși, o licărire de speranță că rezistența ucrainenilor la vaccinare să slăbească pe măsură ce guvernele europene își deschid porțile pentru refugiați.

Semnalul cel mai important: Vaccinarea necesită încredere

Rezistența la vaccinuri în Ucraina este adânc înrădăcinată într-o „neîncredere epică” față de guvernul de la Kiev, a spus antropologul Kristen Ghodsee de la Universitatea din Pennsylvania. Ani de corupție și management defectuos au avut un efect atât de coroziv, încât doar 14% dintre ucrainenii intervievați în decembrie 2020 au declarat că au încredere în guvernul lor.

„Vaccinarea necesită încredere”, a spus ea. „Trebuie să crezi că instituției medicale… chiar îi pasă și va avea grijă de tine.”

Primirea empatică pe care o primesc ucrainenii în țările învecinate ar putea foarte bine să trezească încrederea pe care nu au avut-o în propriul guvern.

„Dacă se află într-o tabără de refugiați, acesta este un risc teribil pentru sănătatea publică, iar oamenii vor fi îngrijorați pentru copiii lor”, a spus Ghodsee. „Având în vedere că Uniunea Europeană s-a angajat să aibă grijă de ei, îmi imaginez că mulți ucraineni vor spune, în cele din urmă, poate fără tragere de inimă, da, vaccinurilor.