Rusia a trimis discret cel puţin 300 de milioane de dolari unor partide politice şi unor candidaţi în peste 20 de ţări din 2014, pentru a încerca să influenţeze alegerile, potrivit unei estimări a serviciilor de informaţii americane publicate marţi.

Statele Unite „consideră cate vorba de estimări minimale şi că Rusia a transferat probabil în secret mai multe fonduri care nu au fost descoperite”, a anunţat un înalt oficial american. „Noi credem că nu este decât partea vizibilă a icebergului”, a declarat el jurnaliştilor sub acoperirea anonimatului.

Printre cazurile cele mai frapante citate în această nouă analiză figurează cel al unui ambasador rus la post într-o ţară asiatică care a donat milioane de dolari unui candidat la alegerile prezidenţiale, arată Le Temps. 

 Albania, Bosnia, Madagascar, Ecuador…

Serviciile de informaţii americane nu au precizat numele ţărilor respective. Dar, potrivit unei surse apropiate de dosar din administraţia Biden, Rusia a cheltuit circa 500.000 de dolari pentru a susţine un candidat al Partidului Democrat din Albania, de centru-dreapta, la alegerile din 2017. Moscova ar fi finanţat de asemenea partide sau candidaţi în Muntenegru, în Bosnia sau în Madagascar, potrivit aceleiaşi surse.

Această persoană, care nu era autorizată să se exprime oficial, a declarat că Moscova utiliza Bruxellesul ca centru din care multe fundaţii şi structuri susţineau candidaţi ai extremei drepte. Ambasadorul rus în Ecuador a primit de asemenea „importante sume” de bani între 2014 și 2017, aparent în scopul influenţării rezultatelor alegerilor, a adăugat această sursă. 

În Europa, Moscova a utilizat contracte fictive şi companii-paravan pentru a finanţa partide politice, în vreme ce companiile publice ruseşti au trimis fonduri până în America Centrală, în Asia, în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord, potrivit Washingtonului. 

Rusia a trimis uneori bani lichizi, dar a utilizat de asemenea criptomonede şi cadouri „luxoase”, potrivit serviciilor de informaţii.

 „Un atac împotriva suveranităţii”

Înaltul oficial a declarat că diplomaţia americană împărtăşeşte aceste concluzii cu guvernele a peste 100 de alte ţări.

Administraţia lui Joe Biden a cerut serviciilor sale această estimare după invazia din Ucraina, pe 24 februarie, care a determinat Statele Unite să facă totul pentru a izola Moscova şi a înarma Kievul.

Presupusa ingerinţă a Rusiei în alegerile din străinătate „este şi un atac împotriva suveranităţii”, a denunţat purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Ned Price. „Este vorba de o tentativă de a eroda capacitatea acestor popoare din toată lumea de a-şi alege guvernele pe care le consideră apte să le reprezinte”, a adăugat el.

Această nouă evaluare nu a analizat ingerinţa rusă în politica americană. Dar serviciile de informaţii americane au acuzat deja Rusia că s-a amestecat în alegerile americane din 2016, în special folosind reţelele de socializare pentru a-l susţine pe Donald Trump, care şi-a exprimat admiraţia pentru preşedintele rus, Vladimir Putin.

Statele Unite „lucrează intens pentru a-şi remedia slăbiciunile şi încurajează „celelalte ţări să facă la fel şi să li se alăture în acest efort important”, a declarat oficialul.

Un document intern al departamentului de stat, adresat reprezentanţelor americane în străinătate, afirmă că Rusia a dus această campanie de finanţare pentru „a-şi spori influenţa asupra unor indivizi şi partide”, apoi ca să se asigure ca aceştia „obţin rezultate bune în alegeri”.

Acuzaţiile americane de amestec sunt adesea primite cu batjocură din partea oficialilor ruşi, care fac trimitere la sprijinul serviciilor de informaţii ale Statelor Unite pentru lovituri de stat în Iran sau în Chile.