Trebuie revizuite punctele de vedere în ceea ce privește activitatea vamală, astfel încât să nu se exporte drept cherestea bușteni și este necesar ca întreaga schemă să fie extrem de transparentă, a cerut președintele Rusiei. „Într-un singur sistem trebuie să se facă evidența materialului lemnos și a tranzacțiilor cu acesta. Acest lucru trebuie făcut pentru a fi posibil de urmărit întregul lanț: de la tăierea pădurii până la fabricarea produselor finite și exportul acestora dincolo de granițele Federației Ruse”, a declarat Vladimir Putin.

Un astfel de sistem ar trebui să înceapă să funcționeze în regim pilot începând cu 1 ianuarie 2021, urmând ca începând cu 1 iulie să devină obligatoriu.

Menționăm faptul că în Rusia funcționează, începând cu anul 2014, sistemul LesEGAIS, care se preconizează să fie perfecționat.

„LesEGAIS trebuie să înceapă să funcționeze pe deplin pe întreg teritoriul țării și să devină un mecanism cu adevărat eficient în lupta împotriva tăierilor frauduloase de păduri și a afacerilor la negru”, a spus săptămâna trecută vicepremierul Aleksei Gordeev, care a făcut apel la Rosleshoz (Agenția federală pentru economia forestieră) să colaboreze mai intens cu Ministerul de Interne și cu Serviciul Federal Fiscal pentru eliminarea lacunelor pentru ocolirea sistemului. Guvernul va obliga transportul exploatărilor forestiere să se conecteze la sistemul de navigație prin satelit GLONASS.

Președintele a propus, de asemenea, introducerea postului de inspector federal șef al fondului forestier de stat pentru fiecare subiect al federației. După cum a afirmat șeful statului, este necesară „construirea cât mai fermă a unei verticale eficiente a managementului în complexul forestier și să ne ocupăm cu fermitate de scoaterea ramurii din sfera infracționalului”.

Vicepreședintele Guvernului Rusiei, Viktoria Аbramcenko, a menționat că pentru interzicerea exportului de „cherestea” este nevoie de un pic de timp „pentru ca companiile mici, pentru care pădurea este singura sursă de venit pentru a reuși să iasă din umbră și, cu un sprijin înțelept acordat de stat, să poată pune la punct prelucrarea lemnului”. „Astăzi se poate vinde orice cantitate de material lemnos fără a fi confirmată legalitatea originii acesteia. Un alt aspect îl reprezintă faptul că practic noi nu avem un registru forestier de stat unic”, a arătat Abramcenko.

Auditorii Curții de Conturi susțin că informațiile privind 84,4% din suprafața fondului forestier al țării sunt depășite cu mai mult de zece ani, iar în districtele federale Siberia și Extremul Orient Ruse datele sunt depășite cu 93,3 și, respectiv, 96,6%. Pentru actualizarea informațiilor este nevoie de 14 – 83 de miliarde de ruble, în condițiile în care volumul total al finanțării lucrărilor de organizare a economiei pădurilor în intervalul 2015-2019 a fost de aproximativ 6,3 miliarde de ruble, se arată în Nezavisimaia Gazeta.

Nu este primul an în care Guvernul încearcă să limiteze exportul de material lemnos neprelucrat: în iulie 2007 taxele vamale de export au crescut de la 6,5 la 20%, iar în 2009 până la 25%, după care exportul de cherestea a scăzut brusc de la 50 de milioane de metri cubi în 2007 la 35 de milioane în 2008 și până la 19,8 milioane de metri cubi în 2009. Începând din 2012, când Rusia a intrat în OMC (Organizația Mondială a Comerțului), rata de 25% este valabilă numai pentru piețele asiatice, însă, pentru că tocmai această direcție a fost esențială în export, volumul acestuia nu a fost restabilit. Potrivit datelor „Les Inform”, companiile din Extremul Orient rus recunosc că în ultimii zece ani au pierdut aproximativ 50% din livrările în China și aproape totul pe piața Japoniei. Nișa din aceste țări au ocupat-o exportatorii din Canada, SUA, Australia și Europa. Între timp, aproximativ 80% din cherestea merge acum din Extremul Orient rus în China. Experții intervievați de publicația rusă „Nezavisimaia gazeta” sunt de părere că cumpărătorii materialului lemnos rusesc nu vor avea de suferit din cauza acestei interdicții, însă lor înșiși nu le va fi ușor.

„Cheresteaua reprezintă în prezent mai puțin de 10% din totalul exportului. Prin urmare, interzicerea exportului de cherestea nu va afecta foarte mult situația. Dacă va fi introdusă o interdicție și în ceea ce privește produsele primare de prelucrare a lemnului, impactul va fi mult mai semnificativ” – a declarat șeful programului privind teritoriile protejate special de la filiala Greenpeace din Rusia, Mihail Kreidlin. „Însă acest lucru depinde de modul în care vor fi formulate și puse în aplicare ordinele prezidențiale. În orice caz, Rusia nu este cel mai mare exportator de material lemnos în China. De aceea cred că nu va exista un conflict direct”.