Moneda rusească, la minimul ultimelor 15 luni

Rubla rusă a deschis la un minim al ultimelor 15 luni față de dolar în primele tranzacții de dimineață, reacționând pentru prima dată la rebeliunea Wagner.

La ora 04.02 GMT, rubla era cu 2,1% mai slabă față de dolar, la 86,37, atingând 86,8800 la deschiderea pieței, potrivit Sky News. Acesta marchează cel mai slab punct al său de la sfârșitul lunii martie 2022.

Mercenarii ruși conduși de Evgheni Prigojin s-au retras în cursul nopții de sâmbătă spre duminică din orașul Rostov pe Don, în sudul Rusiei, în baza unui acord care a pus capăt avansului lor rapid spre Moscova.

De asemenea, această evoluție a reînviat o veche temere în SUA cu privire la ce se întâmplă cu stocul nuclear al Rusiei în cazul unor tulburări interne.

Îngrijorări privind furnizarea de energie din Rusia

De asemenea, chiar dacă Rusia a ieșit din rândul primelor 10 economii ale lumii, cu un produs intern brut aproximativ cât cel al Australiei, rămâne unul dintre cei mai mari furnizori de energie pentru piețele globale, mai ales pentru China și India, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse în urma invaziei din Ucraina în februarie 2022.

În weekend, o altă putere energetică globală, Qatar, și-a exprimat o „mare îngrijorare” cu privire la situația din Rusia.

„Escaladarea situației din Rusia și Ucraina va avea repercusiuni negative asupra securității și păcii internaționale, precum și asupra aprovizionării cu alimente și energie”, a declarat ministrul de externe din Qatar ca răspuns la știrea despre rebeliune, potrivit CNN.

Orice fluctuație semnificativă în ceea ce privește furnizarea de energie din Rusia ar forța China și India să concureze cu națiunile occidentale pentru aprovizionarea de la alți producători. În cazul în care haosul politic restricționează exporturile de alte mărfuri, cum ar fi cerealele sau îngrășămintele, acest lucru ar putea, de asemenea, să dea peste cap cererea și oferta, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor pentru toată lumea.

Prețurile ar putea crește

Richard Bronze, șeful departamentului de geopolitică și cofondator al Energy Aspects, a declarat că piețele vor trebui acum să își dea seama în ce măsură ar trebui să crească prețurile pentru a reflecta riscul mai mare privind aprovizionarea din Rusia, o opinie împărtășită de alți analiști.

„Această aparentă tentativă de lovitură de stat nu face decât să aducă incertitudine, care s-ar putea reflecta în prețuri mai mari. O astfel de agitație și incertitudine, așa cum am văzut în ultimele zile, ar putea impulsiona o creștere de prețuri, având în vedere potențialul de întrerupere a aprovizionării – și teama de acestea – care nu a fost luată în considerare înainte de weekend”, a declarat Matt Smith, analist principal pentru petrol în America la Kpler.