Valoarea exporturilor RP Chineze din primul semestru, totalizând 521,7 miliarde de dolari, a depăşit uşor livrările la extern de 521,6 miliarde de dolari ale Germaniei, cel mai mare exportator mondial în 2008, a anunţat, luni, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

„Este o cursă foarte strânsă. În mod cert rezultatul va depinde nu numai de ce se va întâmpla în privinţa volumului exporturilor, dar şi de evoluţia cursului de schimb”, a declarat, într-un interviu pentru Reuters, economistul şef al OMC, Patrick Low.

Având în vedere evoluţia actuală, este dificil de estimat care dintre cele două state va deţine poziţia de cel mai mare exportator mondial în 2009 şi 2010, a adăugat el.

Germania este lider mondial în privinţa exporturilor începând cu anul 2003, iar anul trecut a livrat la extern bunuri de 1.470 de miliarde de dolari, cu puţin peste valoarea de 1.430 miliarde de dolari înregistrată de China.

Exporturile din întreaga lume au crescut anul trecut cu 15% în termeni nominali, la 15.780 miliarde de dolari, iar exporturile de servicii au avansat cu 11%, la 3.730 miliarde de dolari, potrivit OMC.

SURSA: Mediafax