Saras, care deţine în Sardinia una dintre cele mai mari rafinării din Europa, a precizat că principalul său acţionar, familia Moratti, va vinde către Rosneft un pachet de 13,7% din acţiuni pentru 178,5 milioane de euro, dar va păstra o participaţie de 50,02%. Ulterior, Rosneft va lansa o ofertă pentru a achiziţiona un pachet suplimentar de 7,29% din acţiunile Sras la un preţ de 1,37 euro pe acţiune.

"Credem că această tranzacţie este un pas important în construirea unei cooperări pe termen lung între Rosneft şi Saras", a informat preşedintele Rosneft. Igor Sechin, într-un comunicat.

Aceasta este a doua companie rusă care intră pe piaţa italiană de rafinare, după ce anul trecut Lukoil şi-a majorat participaţia la rafinăria ISAB din Sicilia până la 80%. Rosneft, companie controlat de statul rus, a devenit recent cea mai mare companie petrolieră din lume după preluarea TNK-BP, valoarea de piaţă a Rosneft ridicându-se în prezent la 77 miliarde de dolari.

Potrivit unui studiu publicat de Bloomberg, 10 dintre cele 104 rafinării din Europa vor fi închise până în 2020, pe fondul scăderii cererii pentru carburanţi la minimul ultimilor 19 ani.
Sursa: Agerpres