Adevărul despre roșii. Roșiile din Turcia și Italia, pline de pesticide

Adevărul despre roșii. Conform rezultatelor analizelor de laborator, s-au identificat 19 substanțe în roșiile provenite din Turcia, în timp ce tomatele italienești conțineau 13 substanțe. Deoarece substanțele și tratamentele aplicate erau aproape identice în ambele cazuri, concluzia laboratorului a fost că roșiile etichetate ca fiind din Italia, dar care conțineau pesticide, ar fi, de fapt, originare din Turcia.

Această situație pare să aibă loc dintr-un motiv aparent simplu. Există o percepție că roșiile italienești sunt mai sigure și mai bine controlate, fiind produse în cadrul spațiului intracomunitar. Ca o strategie de marketing, producătorii sau comercianții pot decide să promoveze roșiile turcești ca fiind din Italia, pentru a capitaliza pe această reputație mai favorabilă a produselor italienești.

Românii nu ar trebui să fie surprinși dacă roșiile comercializate la prețuri ridicate acum, prezentate drept produse românești, ar fi de fapt din Turcia. Astfel, ele ar fi achiziționate la un preț mult mai mic, de aproximativ 5 lei pe kilogram de la sursă, și apoi vândute cu până la 50 de lei pe kilogram. Acest lucru ar genera un profit substanțial pentru comercianți.

Roșiile supuse testelor au fost achiziționate atât din piețe locale, cât și din supermarketuri, din diverse regiuni ale țării. Ele au fost supuse acelorași analize și tratamente.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) colaborează cu un laborator situat în Bulgaria, care efectuează toate analizele pentru produsele care intră în spațiul intracomunitar, inclusiv cele provenite din afara Uniunii Europene, explică Andreea Stroe pentru Digi24.

rosii cherry
Roșii / SURSA FOTO: Dreamstime

ANSVSA nu are suficiente resurse și personal

Credem că atunci când un produs a fost analizat în laborator, totul este în regulă. Dar se pare că nu este întotdeauna așa. Situația este complicată atunci când mergi la rafturile din supermarket sau în piață și te confrunți cu incertitudine la alegerea unui produs.

Conform declarațiilor ANSVSA, momentan se bazează pe aceste analize. În cazul importurilor, numărul de produse este extrem de mare, existând milioane de produse pe piață, ceea ce face imposibilă testarea fiecăruia în parte.

Potrivit ANSVSA, organizația se confruntă cu lipsa de personal, ceea ce implică necesitatea de a aloca resurse suplimentare pentru posturi bugetate și pentru laboratoare, care sunt costisitoare.

Este necesară o reglementare mai riguroasă în domeniul trasabilității produselor pentru a asigura o monitorizare eficientă și transparentă a lanțului de aprovizionare.

„Următoarele analize vor fi pe roșiile românești, pentru că producătorii din România ne-au acuzat pe noi, presa, că sărim în capul lor că sunt pline de pesticide. Cineva a fost în piața Pucheni, unde cumperi și nu ți se dă niciun bon fiscal, și asta e o trasabilitate. Cum depistez eu mai departe, cum să merg eu la sursă.

De ce nu se reglementează mai departe, de ce nu avem o trasabilitate, să știm și noi ce mâncăm? Numărul tratamentelor este mare, au tradiție în culturi intensive, și atunci solul e infestat de dăunători și trebuie să facă multe tratamente. Probabil că în 10-20 ani o să fim și noi la fel”, a precizat Andreea Stroe, pentru sursa citată.