Circa 100 de milioane de dolari constituie i prezent depozitele persoanelor fizice de la Banca Turco Romina, dupa cum ne-a declarat Cristian Dumitrescu, vicepresedintele BTR. Conform situatiei financiare existente la sfirsitul lunii septembrie a.c., depozitele clientilor nebancari ai BTR isumau aproape 300 milioane de dolari, iar depozitele BTR la alte banci totalizau aproape 120 milioane de dolari.
in ultimele zile, clientii persoane fizice si juridice si-au manifestat dorinta de a-si retrage banii din conturi, pe fondul unei situatii incerte prin care trece BTR. Cererile lor de retragere s-au lovit de incapacitatea bancii de a le onora. Ultimele informatii furnizate de Cristian Dumitrescu luni, 13 noiembrie, anuntau continuarea platilor catre persoanele fizice i limita a 3.000 de dolari, iar catre persoanele juridice numai pentru plata salariilor. insa agentii economici ne-au declarat ca au plecat de la ghiseele BTR fara sa-si poata ridica nici macar banii pentru angajati.
Desi Dumitrescu ne-a declarat ca banii din depozitele constituite de BTR i strainatate „au iceput sa intre i banca de luni”, totusi oficialul BTR nu a putut sa avanseze un termen pina la care programarea platilor va ramine i regim limitat. Vicepresedintele bancii a refuzat sa dea publicitatii suma intrata i conturile BTR.
Tot luni, Banca Nationala a Rominiei a comunicat ca „s-a convenit cu actionarul majoritar Bayindir un program de capitalizare a bancii”. „Daca acest program va fi respectat, banca va putea fi salvata”, ne-a declarat Mugur stet, purtatorul de cuvint al BNR. Potrivit unor surse confidentiale, conditia capitalizarii BTR a fost pusa si de premierul Isarescu, i discutiile purtate cu omologul sau turc. Surse apropiate lui Levent Yurukoglu, fost presedinte BTR, rechemat recent la conducerea bancii, ne-au declarat ca Bayindir ar fi promis la iceputul saptaminii trecute ca sare i ajutorul BTR cu 20 milioane de dolari, dar nu a adus decit 9 milioane de dolari. Aceasta informatie nu a fost confirmata de vicepresedintele Dumitrescu, dar daca ea este reala, atunci pune sub semnul itrebarii respectarea programului convenit de actionarul principal cu BNR.
Bayindir Holding, i urma cu doi ani, a folosit bani de la BTR pentru a investi i propria banca din Turcia, Bayindir Bank. Astfel, BTR a devenit actionar cu 16,9% la Bayindir Bank. Participarea lui Bayindir Holding la capitalul social al BTR (ifiintata i 1993) este de 5,6 milioane de dolari, potrivit iregistrarilor de Registrul Comertului. insa suma investita ulterior de BTR i Bayindir Bank (11,7 milioane dolari) a reprezentat dublul celei aduse de holding i Banca Turco Romina.
Ramin citeva semne de itrebare legate de BTR. Banca Nationala a adoptat i premiera o pozitie dura, anuntind declansarea unei investigatii la o institutie aflata deja i criza de lichiditati. BTR nu vine cu nici o informatie clara ca sa calmeze spiritele. Degeaba oficialii bancii spun ca au intrat banii i BTR, daca i loc de plati fac liste de asteptare. in plus, clienti importanti si-au lichidat deja conturile din BTR.