Sebastian Burduja, tur de forță în Azerbaidjan

Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a desfășurat săptămâna aceasta un tur de forță la Baku, capitala Azerbaidjanului, marcată de întâlniri de nivel înalt și discuții strategice asupra cooperării bilaterale. Ministrul a avut o întrevedere cu președintele azer Ilham Aliyev, urmată de lucrările comisiei mixte prezidate împreună cu Sahil Babayev, ministrul Muncii în guvernul azer.

Agenda bilaterală, la 15 ani de la începutul parteneriatului strategic, a acoperit mai multe domenii cheie, printre care energie (un domeniu de referință al cooperării), transporturi, economie, turism și cultură, precum și digitalizare.

În a doua parte întâlnirilor, ministrul Burduja a efectuat o vizită de lucru la DOST, centrul de servicii sociale premiat la nivel internațional din Azerbaidjan. Aici, cetățenii își rezolvă rapid problemele, beneficiind de servicii digitale și integrate, de la obținerea pensiilor până la acordarea indemnizațiilor pentru persoanele cu dizabilități.

sebastian burduja baku
SURSA FOTO: Facebook

Discuțiile bilaterale au inclus două subiecte majore

Primul pe agenda discuțiilor a fost terminalul GNL de la Marea Neagră. Proiectul, anterior cunoscut sub numele de AGRI, vizează aducerea gazului azer prin Georgia și Marea Neagră pe piața europeană.

Studiul de fezabilitate realizat de Romgaz și SOCAR a indicat rezultate pozitive, a transmis ministrul Sebastian Burduja. România și-a manifestat disponibilitatea pentru finanțarea terminalului de la Portul Constanța, iar până la finalul anului se vor stabili structura companiei de proiect și finanțarea necesară.

„Rezultatele sunt pozitive, iar structura companiei de proiect va fi stabilă până la sfârșitul anului. De asemenea, vor fi alocate fonduri necesare pentru finanțarea terminalului GNL din Marea Neagră”, arată ministrul.

Al doilea subiect discutat de Sebastian Burduja cu autoritățile azere a fost „Coridorul Verde”, proiectul de cablu electric subacvatic între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, care a ajuns la etapa studiului de fezabilitate. Operaționalizarea companiei de proiect și accesarea finanțărilor europene sunt următorii pași, urmând să se ia o decizie finală de investiții.

Ambasadorul României în Azerbaidjan, Vasile Soare, a subliniat că cele două țări sunt porți de acces pe rutele de transport cheie și că o conectare a Mării Caspice de Marea Neagră reprezintă o oportunitate strategică. Dezvoltarea relației bilaterale și a proiectelor comune sunt considerate prioritare pentru ambele țări.