”Am programat în acest an investiţii de un miliard de lei, iar investiţiile în explorare sunt în creştere faţă de anul trecut. În primul trimestru am investit în acest segment 86 de milioane de lei, faţă de 39 de milioane de lei în perioada similară a anului trecut, deci mai mult cu 124%”, a spus Rotar, citat de Agerpres. El a precizat că, din totalul investiţiilor, peste 660 de milioane de lei vor merge către explorări. ”După cum arată rezultatele pe primul trimestru, suntem pe cale să atingem această ţintă”, a mai spus oficialul Romgaz.

El a adăugat că nu se aşteaptă ca producţia şi consumul intern de gaze să scadă semnificativ în acest an. Rezultatele companiei arată un declin de 1% al producţiei în primul trimestru.

Centrala de producere a energiei electrice de la Iernut, achiziţionată de Romgaz de la Electrocentrale Bucureşti în contul unei datorii, a generat în primele trei luni o pierdere de trei milioane de lei, însă oficialii companiei estimează că această activitate va finaliza anul pe break-even. Profitul net al producătorului naţional de gaze, Romgaz, a crescut cu 82,82% în primul trimestru al acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 608,38 milioane de lei, potrivit raportului financiar.

Totodată, cifra de afaceri a companiei a consemnat un avans de 25,33%, până la 1,449 miliarde de lei.

Creşterea (cifrei de afaceri – n.r.) se datorează în cea mai mare măsură creşterii veniturilor din vânzarea gazelor de producţie internă. Deşi cantităţile de gaze livrate din producţia internă au înregistrat o uşoară creştere în perioada încheiată la 31 martie 2014, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea veniturilor din vânzarea de gaze din producţia internă se datorează în cea mai mare parte majorării preţurilor de vânzare a gazelor conform calendarului de liberalizare a preţurilor asumat de Guvernul României, se arată în raport. Romgaz a fost listată în toamna anului trecut la Bursa de Valori Bucureşti şi la London Stock Exchange.