Prin desființarea a 200.000 de posturi la stat care nu sunt ocupate s-ar economisi opt miliarde de lei.

„Una dintre surse poate sa fie această economie care se face în zona carburanților, a cheltuielilor cu bunuri și servicii, în zona de funcționare de bunuri și servicii”, a declarat, luni, Ionuț Stroe, purtător de cuvânt Partidului Național Liberal (PNL).

Va crește TVA de la 5% la 9% pentru aceste produse și servicii

Guvernul Ciolacu intenționează să mărească TVA-ul de la 5% la 9% pentru manuale școlare, cărți, ziare și reviste, bilete la castele, muzee, grădini, bâlciuri, parcuri de distracții, târguri, expoziții, cinema, locuințe cu valoare până la 120.000 euro, activități sportive, alimente bio tradiționale, transport în scop turistic și de agrement, panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură, lemn de foc, rumeguș, vreascuri, energia termică în sezonul rece, alimentele de bază, medicamentele, dispozitivele medicale și cazarea turiștilor.

În cazul restaurantelor, TVA-ul va fi majorat de la 9% la 19%.

În plus, cetățenii români care primesc bonuri de masă și vouchere de vacanță ar putea fi puși să plătească contribuțiile la sănătate, astfel, s-ar economisi un miliard de lei. De altfel, membrii coaliției de guvernare discută și despre reintroducerea contribuțiilor la asigurări sociale pentru angajații din domeniul construcțiilor și din industria alimentară.

„Fiecare dintre măsuri poate fi o sursă. Cota de 10% nu poată să meargă pe termen lung cu peste 70 de facilități fiscale însoțitoare cotei unice”, a explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Ar putea crește salariul minim în construcții

Potrivit PRO TV, ar putea crește salariului minim în construcții de la 4.000 de lei la 4.500 de lei.

„De exemplu, în construcții, discuțiile sunt foarte clare ca să și primim salariul minim. Vom mări salariul minim astfel încât să nu piardă nimeni”, a adăugat premierul României, Marcel Ciolacu.

Ar putea fi introdusă „taxa pe lux”

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de România TV, Guvernul Ciolacu pregătește introducerea unor noi taxe, cum ar fi „taxa pe lux”, ce presupune ca cetățenii români care dețin proprietăți de peste 500 de mii de euro să plătească o taxă anuală de 1% din valoarea proprietății lor.

Guvernul Ciolacu ar dori să majoreze până la media europeană accizele pentru țigări și alcool, să majoreze taxele în industria jocurilor de noroc, inclusiv taxa de licențiere pentru că este o industrie înfloritoare, în ciuda taxărilor actuale, și să taxeze băuturile răcoritoare care au în compoziția lor o anumită concentrație de zahăr, după modelul adoptat de Irlanda.