Vineri, dr. Octavian Jurma a scris un mesaj șocant pe pagina sa oficială de Facebook. Acesta a susprins cetățenii cu acuzații grave, cu iz penal, despre evenimentele tragice din ultimele săptămâni din România.

În postarea sa, medicul epidemiolog a comentat numărul pierderilor umane înregistrate în octombrie 2021, explicând că niciodată nu a existat un număr așa impresionant de decese în România. Ba mai mult, acesta a spus că 90% dintre pacienții morți din cauza infectării cu Sars-CoV-2 puteau fi salvați.

„Este cea mai neagră lună din istoria postbelică a României”

Octavian Jurma a explicat că în octombrie 2021 au murit peste 40.000 de cetățeni români, un număr record spre deosebire de noiembrie 2020. Ba mai mult, el etichetează a zecea lună a acestui an ca fiind cea mai neagră lună din istoria postbelică a țării noastre.

„Doar în luna octombrie a anului 2021 au murit 44,595 români, mai mult de dublu față de lunile iunie-august 2021. Este cea mai neagră lună din istoria postbelică a României. Niciodată nu au murit așa de multi români într-o lună de pace, depășind vechiul record atins tot în pandemie în noiembrie 2020.

Dintre aceștia 22,993 sunt decese în exces. Cu alte cuvinte în valul 4-Delta, în doar în luna octombrie, au fost uciși de pandemie aproape la fel de de mulți români câți au murit în exces în cele 7 luni de la începutul anului (care pot fi atribuite valului 3 respectiv ianuarie – iulie 2021)”, a scris acesta pe Facebook.

„90% din aceste decese puteau fi prevenite”

De asemenea, acesta a atras atenția tuturor spunând că aproape toți pacienții răpuși de virus ar fi putut fi salvați dacă nu ar fi existat perioada de relaxare a restricțiilor, iar vaccinul ar fi fost promovat continuu.

„Mult mai tragic este că 90% din aceste decese în exces puteau fi prevenite dacă în loc de relaxare discutăm toată vara de vaccinare și preventie, dacă adoptăm certificatul verde și dacă luăm la 1,500 de cazuri pe zi măsurile amânate până după 18,000 de cazuri pe zi.

Acest bilanț negru însă nu este doar o retrospectivă a ceea ce a fost ci și o perspectivă a ceea ce urmează dacă vom continua să punem banii, populismul și intrigile politice înainte vieții. Mai rămâne doar o întrebare la care trebuie să răspundă cei care ne conduc: De ce?”, a mai scris medicul epidemiolog Octavian Jurma pe pagina sa de socializare.