Premierul Florin Cîțu a clarificat joi seara restricțiile impuse prin noua hotărâre. Astfel, potrivit acestuia, doar persoanele care sunt vaccinate anti-COVID sau care fac dovada trecerii prin boală pot avea acces la activităţi economice neesenţiale. Ceea ce înseamnă că aceste activități nu vor mai fi permise persoanelor testate.

„Peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare. Trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala”, a spus premierul Florin Cîțu, joi seara, la TVR

Fiind întrebat dacă în atare condiţii nu există garanţia testului, Florin Cîțu a explicat: “Avem garanţia că nu a fost, dar se poate infecta, asta este problema, şi riscurile sunt mult mai mari pentru aceste persoane”.

″Şi atunci este o decizie care înseamnă un fel de managementul riscului, de a reduce riscul pentru aceste persoane să se îmbolnăvească şi apoi să aibă complicaţii”, a adăugat Florin Cîţu.

Masca devine obligatorie e în aer liber

Premierul a precizat, de asemenea, că portul măştii în aer liber va fi obligatoriu dacă rata de incidenţă depăşeşte 6 la mia de locuitori.

″În aer liber, în zone aglomerate, rămâne… şi acum era în zone aglomerate, mască şi în aer liber”, a menţionat Florin Cîţu.

Pe timp de noapte, a mai spus el, nu vor fi restricţii pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, indiferent de rata de incidenţă, chiar şi în zonele carantinate.

Școlile rămân deschise

Referitor la decizia privind şcolile, Florin Cîţu a explicat că acestea se decuplează de la rata de incidenţă din localitatea unde funcţionează, indiferent de cât de mare este, dar deciziile vor fi luate punctual, la fiecare şcoală.

“Deci, ele vor funcţiona, atât timp cât nu sunt persoane infectate în acea şcoală sau un anumit număr de persoane. Se vor face teste şi vom vedea, vom monitoriza săptămânal. În toată Europa şcolile sunt deschise şi rămân aceste teste, în unele ţări am văzut că sunt teste de două ori pe săptămână, în altele o dată pe săptămână, vom vedea care variantă va fi aleasă şi la noi. Ce mă interesează pe mine este ca personalul din aceste şcoli să fie vaccinat sau cel puţin testat în perioada următoare”, a adăugat prim-ministrul.

Sursa foto: Wikimedia