Românii par să opteze într-un număr tot mai mare pentru centralele termice proprii, în contextul unei ierni mai scumpe şi al nesiguranţei cu privire la acordarea de subvenţii pentru încălzire. La sfârşitul lunii iuie, numărul locuinţelor branşate la sistemul centralizat de încălzire era de 1,597 de milioane, iar al celor care dispuneau de centrale termice proprii era de peste 1,5 milioane.

În primele şase luni ale acestui an 65.000 de locuinţe au fost dotate cu centrale termice murale, până la finele anului fiind posibil ca alte aproape 80.000 să fie prevăzute cu astfel de echipamente, potrivit unei analize realizate de producătorul şi furnizorul de echipamente pentru încălzire Ariston Thermo România. Astfel, numărul românilor cu centrale proprii l-ar putea depăşi pe al celor care îşi obţin căldura în sistem centralizat.

„Debranşările sunt determinate de nesiguranţa Guvernului cu privire la acordarea de subvenţii pentru încălzire, la care se adaugă imposibilitatea autorităţiilor locale de a susţine partea de subvenţie ce le revine, dar si de ineficienţa sistemului centralizat de termoficare din România. Astfel, pe măsură ce numărul clienţilor branşaţi scade, costul per locuinţă creşte, determinând tot mai mulţi români să opteze pentru centralele termice”, a declarat Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.

În acest moment mai multe oraşe din România, precum Târgu Jiu, Baia Mare, Reşiţa sau Turda, sunt aproape complet debranşate de la sistemul centralizat de încălzire, iar în perioada următoare numărul acestora s-ar putea înmulţi. Astfel, până la finele acestui an, în Piteşti, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Cluj Napoca şi Braşov circa 60% dintre locuinţe vor dispune de centrale termice murale, depăşind astfel ponderea celor branşate la sistemul centralizat de încălzire.

Cât costă centrala termică

Costul unei centrale termice de apartament variază între 1.990 lei şi 2.700 lei, în funcţie de marcă, modelul şi puterea acesteia.

“Recuperarea investiţiei este rapida deoarece clienţii pot observa o scădere accentuată a costurilor în timpul iernii. Odata cu tăierea subvenţiilor tariful gigacaloriei va creşte cu până la 100%, situaţie în care amortizarea investiţiei este evidentă”, a explicat directorul de vânzări al companiei.

Ariston Thermo România estimează o cifră de afaceri de peste 33 mil. euro până la finele anului în curs, în creştere cu peste 100% comparativ cu anul trecut.