Deputatul USR Stelian Ion solicită modificarea normelor elaborate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta consideră că măsura este aberantă și profund discriminatorie. Stelian Ion spune că astfel, cei care nu au posibilitatea să închirieze un șezlong, sunt practic nevoiți să stea în casă.

„Accesul pe plaje va fi permis doar celor care închiriază şezlonguri, ceea ce este o măsură aberantă, neconstituţională şi profund discriminatorie să impunem astfel de măsuri restrictive şi practic cei care nu au posibilitatea să închirieze şezlonguri să fie nevoiţi să stea în case cu copiii. Solicit guvernului să renunţe la această măsură sau să o modifice de urgenţă. Dacă nu, probabil că se va găsi cineva să o atace în instanţă. Eu însumi mă gândesc dacă nu cumva e nimerit să fac acest demers”, a spus deputatul USR.

Orban: O să facem o completare la hotărârea de guvern

Premierul Ludovic Orban a venit cu precizări despre acest subiect. Orban spune că se va veni cu o nouă completare în ceea ce priveşte măsura legată de accesul pe plajă, în sensul de a permite şi prezenţa turiştilor cu cearşaf sau prosop.

„În hotărârea de guvern pe care am dat-o privitor la deschiderea plajelor, acolo, într-adevăr am specificat că pe plajele amenajate, pe plajele amenajate, menţionez, accesul se face cu şezlonguri care trebuie să fie la 2 metri (distanţă unul de altul – n.r.). Aici o să facem o revenire pentru că asta nu înseamnă că interzicem ca pe o anumită suprafaţă dintr-o plajă amenajată, oamenii care nu au resurse financiare să-şi achiziţioneze şezlongul cu cât e, 8 – 10 lei, să poată să vină cu prosopul, cu cearşaful.

Deci, facem corectura, sensul textului din Anexa 3 a hotărârii de guvern nu era de a interzice persoanelor care vor să vină la plajă şi care nu au posibilitatea să-şi ia şezlonguri, ci de a spune că pe acele zone amenajate ale plajelor, indiferent că este vorba de plaje care sunt la mare sau care sunt la lacuri, la acestea accesul se face pe şezlonguri care au o anumită distanţare, dar, cu siguranţă, vom face o revenire şi vom specifica foarte clar că este permis pe anumite zone pe unde nu este reglementare cu astea (şezlonguri – n.r.) să vină cu cearşaf, cu prosop”, a explicat Ludovic Orban, vineri.

De asemenea, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a precizat că ordinul care include normele aplicate teraselor și plajelor începând de luni va fi publicat vineri seară.

„Ordinul, lucrează la el secretarul de stat Pârjol. Sunt aproape gata. Vor fi publicate în seara aceasta”, a afirmat acesta.