În ultimele zile, numărul de noi cazuri de coronavirus confirmate în România a crescut simţitor, ajungând la cele mai ridicate valori de după eliminarea stării de urgenţă. Adriana Pistol, şefa Comisiei naţionale pentru managementul COVID-19, spune că acesta este un semnal care trebuie luat în seamă, însă fără a răspândi panica.

“Avem în jur de 170 de persoane – 171, dacă nu mă înșel – în terapie intensivă, o cifră mai mare decât ziua de alaltăieri cu vreo 10 persoane. Ceea ce este cel mai important, în schimb, este, se pare, creșterea constantă a numărului de cazuri confirmate în fiecare zi, lucru care ne îngrijorează puțin și prin urmare, așa cum spuneați și dumneavoastră, credem că pot fi cumva manageriate un număr de cazuri acceptabile, dar acest semnal pe care ni-l transmite această creștere a numărului de cazuri trebuie luat în seamă, fără panică și trebuie să facă pe toată lumea să respecte recomandările autorităților sanitare.

Sunt locații unde avem focare, este adevărat, dar sunt și locații unde, pe lângă focare, avem clar cazuri comunitare, este exemplul județului Brașov, unde există și focare localizate, dar există și cazuri în comunitate. De asemenea, în București avem și focare, și cazuri în comunitate. Deci, este o mixtură de astfel de situații. Ceea ce este important este că numărul de cazuri crește, pentru că și focarele se formează totuși tot din comunitate la un moment dat. Este clar că chiar dacă vorbim de focare în centre rezidențiale, aceste focare se constituie datorită introducerii virusului în centrul rezidențial de către persoane care vin în acele centre rezidențiale, asemenea și în unitățile sanitare sau alte locații”, a declarat Adriana Pistol, vineri, pentru Radio România Actualităţi.

“Există şansa ca sistemul sanitar să fie depăşit”

Oficialul atrage atenţia că, în cazul în care numărul de infectări continuă să crească, România poate ajunge în situaţia în care să fie depăşită din punctul de vedere al paturilor de la Terapie Intensivă şi al ventilatoarelor atât de necesare pentru bolnavii de COVID-19 aflaţi în stare gravă.

“La numărul de îmbolnăviri pe care îl avem acum în terapie intensivă este evident că nu (nu mai este nevoie de ventilatoare mecanice – n.red.) Depinde mai departe ce se va întâmpla. Dacă numărul de cazuri rămâne oarecum constant, atunci sigur că sistemul sanitar poate să facă faţă cu ceea ce deţine până în prezent. Dacă vom avea explozii de cazuri, la un moment dat există şansa ca sistemul sanitar să fie depăşit din punct de vedere atât al capacităţii de paturi de ATI, cât şi din punct de vedere al numărului de ventilatoare. De aceea, aşa cum am spus şi la început, este un semnal de alarmă această creştere a numărului de cazuri, de alt fel aşteptată de noi, nu pot să spun că nu ne aşteptam, speram doar să nu fie foarte mare şi încă sperăm să nu fie foarte mare”, a precizat Adriana Pistol, potrivit Rador.

“O să regretăm cu toţii, fiecare într-o măsură mai mică sau mai mare”

Şefa Comisiei naţionale pentru managementul COVID-19 atrage atenţia tuturor românilor că ei sunt acum responsabili pentru propria sănătate, dar şi pentru a celor din jurul lor şi trebuie să se comporte corespunzător. În caz contrar, cu toţii vom ajunge să regretăm, spune Adriana Pistol.

“Este un semnal pentru toată populaţia, care chir trebuie să fie responsabilă, responsabilă faţă de propria sănătate, dar şi responsabilă faţă de toţi ceilalţi din jur. Deja, aşa cum s-a spus de câteva ori, transferul responsabilităţii dintre autorităţi spre populaţie s-a făcut odată cu relaxarea. Prin urmare, este la îndemâna noastră, a fiecăruia dintre noi să ne aducem contribuţia pentru a menţine sub control acest fenomen.

Dacă nu vom face acest lucru o să regretăm cu toţii, fiecare într-o măsură mai mică sau mai mare”, a mai declarat Adriana Pistol.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea