simtim coada Estului, anul acesta, impactul unui posibil verdict negativ nu va mai fi acelasi. Iar unul dintre motive este acela ca romanii sunt pregatiti din timp pentru o posibila veste proasta.
Premierul Adrian Nastase s-a intors de la Bruxelles cu o lista substantiala de obiective pentru a caror indeplinire avem la dispozitie o luna de zile. Cele facute publice sunt „grele”: privatizarea uzinei Tractorul Brasov, a intreprinderilor Aro si Roman, contracte ferme de privatizare a companiilor de distributie energiei electrice Dobrogea si Banat, elaborarea proiectului de buget pe anul urmator etc. Deja nu se mai pune problema lipsei de vointa politica din partea Guvernului sau a lipsei de clienti pentru oferta nationala de privatizare. Principalul obstacol este timpul. Patru saptamani pentru rezolvarea unor probleme care treneaza de ani este un termen nerealist, iar Comisia Europeana o stie.
O explicatie logica ar putea totusi exista: „economie de piata functionala” este un termen vag. Detalierea criteriilor necesare pentru obtinerea acestui statut arata ca sunt tari din UE si din grupul celor care au incheiat negocierile de aderare care nu le indeplinesc. Asadar, trasarea unor sarcini concrete, greu de realizat in timpul ramas, ar putea pregati terenul pentru un calificativ negativ. Nu putem spune „nici Spania nu este economie de piata functionala”, atata vreme cat noua ni s-a detaliat conceptul pe obiective pe care ne-am dovedit incapabili sa le atingem.