Dobânda titlurilor de stat în care pot investi românii a fost majorată. Cel mai ridicat procentaj de la lansarea programului

Ministerul Finanțelor informează că românii pot investi în titluri de stat TEZAUR, începând cu data de 4 iulie 2022. Aceste titluri de stat au maturități de 1 și 3 ani și dobânzi anuale de 8,25% și 8,6%.

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Interesul românilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a menținut la un nivel ridicat și în luna iunie, suma investită fiind de 1,39 miliarde lei.

Perioadele în care pot fi cumpărate titlurile de stat TEZAUR

Potrivit Ministerului Finanțelor, titlurile de stat pot fi cumpărate în următoarele perioade:

  • Între 04 – 26 iulie 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. În acest context, ministerul informează că operațiunile care pot fi realizate în mediul online sunt deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.
  • Între 04 – 27 iulie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului
  • Între 04 – 26 iulie 2022 în mediul urban și 04 – 25 iulie 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Persoanele eligibile pentru achiziționarea titlurilor de stat

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate la secțiunea Datorie publică, www.posta-romana.ro.

„Art. 2 (1) Ministerul Finanțelor anunță lansarea următoarelor emisiuni de titluri de stat destinate populației în cadrul Programului Tezaur cu următoarele caracteristici

(2) Subscrierile realizate prin intermediul subunităților poștale din rețeaua Companiei Naționale „Poșta Română” S.A., pot fi realizate în fiecare zi din cuprinsul perioadei de subscriere, conform programului de lucru cu clienții, cu următoarele precizări privind încheierea perioadei de subscriere:

a) în mediul urban se încheie mai devreme cu o zi lucrătoare decât ultima zi a perioadei de subscriere;
b) în mediul rural se încheie mai devreme cu două zile lucrătoare decât ultima zi a perioadei de subscriere.

Art. 3 Valoarea minimă a unei subscrieri este de 1 leu, reprezentând prețul de emisiune al unui titlu de stat. Subscrierea de fracțiuni ale unui titlu de stat nu se acceptă.

Art. 4 Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Art. 5 Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent ca urmare a emisiunii de titluri de stat vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Art. 6 (1) Titlurile de stat sunt emise în conformitate cu legile din Romania.
(2) Titlurile de stat sunt nominative, denominate în lei, emise în formă dematerializată prin înscriere în cont, fiecare având o valoare nominală de 1 leu și dau investitorilor drepturi egale.
(3) În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale ce atestă calitatea de moștenitori.

Art. 7 Investitorii au dreptul la:
a) Rambursarea valorii nominale a titlurilor de stat la data scadenței corespunzătoare numărului de titluri de stat deținute; și
b) Plata dobânzii aferente titlurilor de stat la fiecare dată de plată a dobânzii corespunzătoare numărului de titluri de stat deținute”, se arată în prospectul de emisiune publicat pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor.