Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a anunțat că certificatele digitale COVID ar putea fi folosite la petrecerile private dacă vor fi solicitări din partea organizațiilor din domeniul HORECA. De menționat este faptul că, declarația a fost făcută la finalul ședinței de Guvern de marți.

Totodată, ea a mai adăugat că în cazul în care vor exista solicitări, vor fi făcute analizele necesare, lucrurile nefiind foarte complicate.

„În paralel cu certificatele a fost creată de către STS o platformă electronică de verificare a codurilor QR. Verificarea acestor coduri nu este reglementată în intern. Dacă vor fi solicitări, vom analiza. Este vorba despre reglementări, nu este complicat”, a explicat minstrul Sănătății.

Amintim faptul că, Guvernul a aprobat, în ședința de marți seara, Ordonanța de Urgență care reglementează eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital privind Covid, pentru libera circulație pe durata pandemiei de Covid-19.

Cât timp sunt valabile certificatele digitale COVID

Astfel, acesta va fi eliberat pentru: vaccinarea anti-Covid; testarea pentru infecția de Covid cu test antigen rapid și test RT-PCR; vindecarea în urma infecției cu Covid.

Totodată, actul normativ reglementează crearea cadrului legal pentru eliberarea începând cu data de 1 iulie 2021 a certificatului digital Covid-19 pentru călătoriile în UE, cu rolul de a facilita libera circulație pe durata pandemiei.

În ceea ce privește termenul de valabilitate al certificatului digital de COVID, acesta diferă în funcție de situație fiecărei persoane. Astfel, persoanele care sunt vaccinate vor avea o valabilitate de până la 30 iunie 2022.

Pe de altă parte, persoanele care se testează cu testul antigen rapid vor avea o valabilitate de 24 de ore, iar cele care se testează cu testul RT-PCR, o valabilitate de 72 de ore.

În cazul persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus, certificatele de vindecare sunt valabile 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.