Vești bune pentru românii care vor să lucreze în străinătate. Pentru a atenua lipsa muncitorilor străini, premierul britanic Lizz Truss anunță că va extinde cotele de imigranți, relatează Financial Times.

Astfel, în următoarele săptămâni, Guvernul de la Londra are în plan extinderea listei sectoarelor care pot recruta angajaţi din străinătate, care nu face distincţie între lucrătorii din Uniunea Europeană şi cei din restul lumii.

O altă măsură pe care premierul britanic o are în plan este limitarea cerinței de cunoaștere a limbii engleză, care, potrivit angajatorilor, îngreunează recrutarea, mai scrie sursa citată.

105.000 de locuri de muncă disponibile în sectorul serviciilor sociale

În ceea ce privește domeniile vizate, guvernul britanic va încuraja recrutarea de ingineri de telecomunicaţii pentru a contribui la obiectivul său de a furniza internet în bandă largă la 85% din locuinţele britanice până în 2025.

Menționăm că în acest domeniu, potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în Marea Britanie există 1,26 milioane de locuri de muncă neocupate.

Și în sectorul serviciilor sociale este nevoie de oameni. Mai exact, potrivit agențiilor de presă internaționale, ar fi necesar un număr de 105.000 de lucrători suplimentari. De asemenea, în sectorul asistenței medicale ar mai fi nevoie de alte 40.000 de persoane, iar la transporturi de 100.000, mai arată Financial Times. 

În ce domenii se fac angajări în Marea Britanie

Și în domeniul agriculturii este nevoie de 30.000 de vize suplimentare pentru lucrătorii sezonieri, mai scrie sursa citată. Amintim faptul că la finele lui 2021, Marea Britanie a anunțat că vrea să angajeze specialişti în servicii de asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu din străinătate pentru a umple golurile cronice de forţă de muncă din acest domeniu, a anunţat Guvernul de la Londra.

La acel moment, oficialii din Marea Britanie spuneau că au în plan relaxarea regulilor de imigrație atât pentru îngrijitori cât și pentru asistenții sociali. Tot atunci, sursele citate mai precizau că angajații din aceste sectoare vor fi adăugaţi pe lista de ocupaţii deficitare a Ministerului de Interne din Marea Britanie.

Menționăm că potrivit cifrelor oficiale, peste 40.000 de angajaţi din domeniul asistenţei sociale au părăsit sectorul în ultimele şase luni de zile. Totodată, deși Guvernul din Marea Britanie a încercat de mai multe ori să recruteze șoferi de camion cărora le-a și oferit vize temporare, în continuare, acest domeniu se confruntă cu o criză extrem de gravă de personal.