Marea Britanie ia măsuri extreme după Brexit. Guvernul Britanic a publicat azi noul sistem de migrație. Se pare că, cei care vor să muncească în Regatul Unit o vor putea face doar dacă strâng un anumit număr de puncte. Acest sistem a fost adoptat după modelul australian și va permite țării să preia ”controlul deplin” al granițelor ”pentru prima dată în ultimele decenii”.

De asemenea, lucrătorii necalificați și cei care nu vorbesc limba engleză nu vor mai putea să emigreze în Regatul Unit. Astfel, se pune capăt mâinii de muncă ieftine din fabrici, hoteluri și restaurante, scrie The Guardian.

Aceste măsuri vor fi implementate începând cu 1 ianuarie 2021. Anumiți lideri din industrie au criticat sistemul, susținând că va avea efecte dezastruoase asupra economiei din domenii cheie.

Ce noi condiții se impun?

Așadar, toți cei care vor să muncească în Marea Britanie au nevoie în primul rând de o ofertă de job cu un salariu de cel puțin 25.600 de lire sterline pe an. Se vor accepta și cei care au salarii de minim 20.480 de lire sterline pe an, doar în cazurile unde există deficit de angajați, cum ar fi domeniul sanitar.

În ceea ce îi privește pe lucrătorii liber-profesioniști, aceștia nu vor mai fi acceptați în țara britanică. Dreptul artiștilor, sportivilor și al cântăreților de a intra în UK pentru spectacole, competiții sau audiții va fi menținut.

Pe de altă parte, la graniță nu vor mai fi acceptate cărți de identitate din țări precum Franța sau Italia, spune The Guardian.

O altă măsură pe care o prevede Guvernul are în vedere mărirea numărului de muncitori sezonieri din agricultură la 10.000. Alți 20.000 de tineri vor putea să intre în Regatul Unit, prin proiectul numit ”mobilitatea tinerilor”.

Cum poți strânge cele 70 de puncte pentru a munci în Marea Britanie?

Conform noului sistem, cei care vor să muncească în Marea Britanie, trebuie să strângă 70 de puncte.

  • Ofertă de job din partea unui angajator validat – 20 de puncte
  • Job la nivelul de calificare corespunzător – 20 de puncte
  • Cunoașterea limbii engleze la nivel corespunzător – 10 puncte
  • Salariu de 20.480 lire – 23.039 lire – 0 puncte
  • Salariu de 23.040 lire – 25.599 lire – 10 puncte
  • Salariu de peste 25.600 lire – 20 de puncte
  • Job într-un sector cu deficit de angajați – 20 de puncte
  • Doctorat relevant pentru job: 10 puncte
  • Doctorat STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) relevant pentru job: 20 de puncte