Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a dat asigurări că românii și operatorii economici vor avea suficiente gaze atât pentru acest sezon rece, cât și pentru iarna viitoare, indiferent cât de scăzute vor fi temperaturile.

Românii vor avea suficiente gaze și iarna viitoare

„Probabil în jurul datei de 1 iulie voi semna ordinul de de începere a lucrărilor pentru gazoductul de la Tuzla, conductele de tranzit, Podișor, un gazoduct de circa 310 kilometri.

Nu va fi nicio problemă, indiferent cum vor fi temperaturile. Se anunță zilele următoare un val de frig polar, dar avem, față de anul trecut, cu circa 780 de milioane de metri cubi de gaze mai multe înmagazinate, putem extrage în perioada asta, cu temperaturi ce pot să ajungă și la peste -10 grade media pe țară, putem extrage din înmagazinare –  din cele circa 1,95 miliarde de metri cubi, aproape 2 miliarde de metri cubi care sunt înmagazinate, circa 30 de milioane de metri cubi, iar cu 23 – 24 de milioane de metri cubi producția internă ajunge undeva la un potențial consum de cam 52, 53, 54 de miliarde de metri cubi.

Până acum, de la începutul iernii și până la valul precedent de frig, nu s-au consumat mai mult de 43 , 44, 45 de miliarde de metri cubi.

Trebuie liniștită populația, atât consumatorii casnici, cât și mediul de afaceri, consumatorii industriali, că o să rămânem – o prognoză făcută cu colegii mei de aici – o să rămânem undeva la sfârșitul lui martie la circa 1,2 miliarde – 1,3 miliarde metri cubi de gaze înmagazinate, asta înseamnă cu mult peste 700 de milioane, la cât am fost anul trecut la sfârșitul ciclului.”, a menționat Ion Sterian, directorul general al Transgaz Într-un interviu pentru Gandul.

Romgaz a aprobat preluarea ExxonMobil

Operatorul proiectului Neptun Deep, OMV Petrom, și producătorul român care a preluat participația americanilor de la ExxonMobil respectiv 50%, Romgaz, au constituit o garanție de câte 44 de milioane de euro, deci în total 88 de milioane de euro, pe care i-au pierde dacă renunță la intenția de a investi.

Asttfel, dacă în termen de șase luni de la semnarea contractului dintre Transgaz și concesionari, aceștia nu demarează investiția, statul va executa garanția de bancară constituită, în contul cheltuielilor ce vor fi fost făcute de Trasngaz.

Procesul de rezervare de capacitate incrementală în punctul de intrare/ieșire în/din SNT, preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, județul Constanța – Etapa Angajantă s-a încheiat cu succes, după cum a anunțat conducerea Transgaz.

Mai mult, în etapa angajantă, desfășurată între 6 și 23 februarie, Transgaz a primit cereri angajante de capacitate incrementală pentru acest punct, atât pentru direcția de intrare cât și pentru direcția de ieșire din SNT, atingând pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă.

Potirivit Transgaz, cererile au fost analizate în conformitate cu prevederile ,,Procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale prin derularea proceselor de capacitate incrementală având ca obiect puncte de intrare/ieşire în/din Sistemul Naţional de Transport al gazelor naturale, altele decât punctele de interconectare, ce urmează a fi create/dezvoltate prin intermediul proiectelor incluse în planurile de investiţii şi dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale pentru următorii 10 ani” avizată prin Avizul ANRE nr. 13/2017.

Profit record pentru OMV Petrom

OMV Petrom, care a anunțat, în 2 februarie, un profit-record pentru anul trecut și pe trimestrul al patrulea din 2022, au precizat cu axceastă ocazie că încă se analizează oportunitatea investiției offshore.

Noi surse trebuie aduse în sectorul energetic, a subliniat Christina Verchere, Director General Executiv şi Președinte al Directoratului OMV Petrom, făcând referire la gazele din Marea Neagră și anunțând că mai avem câteva luni până la momentul deciziei privind investiția în perimetrul Neptun Deep.

Alina Popa, Director Financiar și Membru al Directoratului OMV Petrom, a spus că cea mai mare parte a profitului va fi reinvestit în România, investițiile fiind planificate să crească în acest an cu 70%, până la 6 miliarde de lei.

Pentru investiții în Neptun Deep sunt programate investiții de 600 de milioane de lei pentru 2023, dar decizia finală de investiție încă nu e luată. „Suntem foarte încrezători că vom merge mai departe”, a spus Christina Verchere, în 2 februarie.