Situata la o aruncatura de bat – 5 km – de vama Turnu, Battanya a devenit, mai ales in ultimii ani, un al doilea camin pentru multi romani care si-au cumparat aici case si terenuri. Traian Cresta, presedintele Autoguvernarii pe tara a romanilor din Ungaria (ATRU), organism cu sediul la Gyula, spune: „Dupa informatiile mele, cel putin 100 de familii din Romania, in special din judetele Arad, Timis si Bihor, si-au cumparat in ultimii ani, case in Battanya. Acestea sunt acum locuite in proportie de 60%, ceea ce inseamna ca multi s-au stabilit in Ungaria”. In Battanya, un imobil compus din patru camere, bucatarie spatioasa, baie, anexe si o gradina de 250 mp costa intre 6.000 si 10.000 DM. Intrucat toate locuintele sunt racordate la canalizare, gaz metan si apa, diferenta de pret e data de starea fizica a imobilului si de pozitie. Pe strada Allomas, de exemplu, locuiesc patru familii din Arad. „Primii care ne-am cumparat case aici, acum trei ani, am fost noi – marturiseste Maria Colha. Apoi, le-am spus si altor prieteni din Arad, cu care ne-am facut, ulterior, vecini aici, la Battanya”.
Ca sa-ti cumperi o proprietate in Ungaria nu ai nevoie decat de un pasaport valabil, fara nici o alta aprobare. Actele necesare unei asemenea tranzactii se rezuma la contractul de vanzare-cumparare, actul de proprietate, si buletinele partilor, iar costul operatiunii propriu-zise, la o casa de 10.000 DM, ajunge la 800 DM.
Astazi, Battanya are o populatie de 6.000 de locuitori, din care 600 sunt sarbi si circa 400 romani.
Baile Gyula transforma turistii in investitori
De departe, cea mai mare atractie pentru investitorii romani o reprezinta insa Gyula, un orasel-statiune cu 34.000 de locuitori, unde traieste cea mai numeroasa comunitate romana din Ungaria – circa 3.000 de persoane – grupata intr-un cartier numit Marele Oras Romanesc.
Daca pana la declansarea razboiului din Bosnia majoritatea banilor veneau de la turistii iugoslavi, mai nou, cei care prefera statiunea maghiara sunt romanii. Care nu vin la Gyula numai ca sa se distreze, ci si pentru a-si cumpara case si terenuri. La Gyula un apartament cu doua camere costa cel putin 20.000 DM, iar o casa 60.000 DM.
Spre deosebire de Battanya, unde romanii achizitioneaza case, la Gyula mai cautate sunt apartamentele cu doua camere, care au insa preturi mai mari.
Primarul Laszlo Dancs – prin mainile caruia trece obligatoriu pentru aprobare fiecare contract de vanzare-cumparare – declara ca in ultimii trei ani, romanii au cumparat in Gyula peste 300 de imobile (cam 100 in fiecare an) si 25-30 de terenuri.
Un apartament la bloc, de 60-80 mp, cu doua camere, baie si bucatarie costa intre 20.000 si 30.000 DM, in functie de zona si amenajari interioare. O casa cu gradina, bine situata, face 60.000-70.000 DM. Tot in Gyula, un metru patrat de teren poate fi achizitionat, in functie de zona, la preturi cuprinse intre trei-cinci mii de forinti (1 USD = 281,5 forinti).
Dintre cetatenii romani care au deja case in Gyula, majoritatea sunt de etnie maghiara, din categoria celor cu venituri medii. Stefan Fazekas din judetul Bihor si-a cumparat casa in Gyula in urma cu doi ani pentru ca, facand afaceri in Ungaria, avea nevoie de o „gazda” ieftina. „Am dat 25.000 DM pe o locuinta frumoasa cu trei camere. Cu banii astia in Oradea nu-mi luam asa ceva. In plus, daca o vand astazi, castig poate si 5.000 DM”.
Primarul Dancs ne-a explicat ca, din punct de vedere juridic, nu exista inca nici o legatura intre dreptul de munca, cel de proprietate si cetatenie. Detinerea unor proprietati in Ungaria nu garanteaza, cel putin deocamdata, obtinerea cetateniei maghiare. In prezent, numarul celor care au cumparat proprietati in Ungaria este mult mai mare decat al celor care au primit cetatenia.