Cei mai mulţi dintre români nu cred că vor reuşi să facă economii în 2010, arată un sondaj de opinie realizat de Metro Media Transilvania.

„69% din populaţia României e convinsă că nu va putea să economisească anul viitor”, a declarat Eugen Dijmărescu, preşedintele Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, citând rezultatele unui sondaj efectuat de Metro Media Transilvania.

În ultimul an, numărul celor care au economisit ţinând banii acasă a fost egal cu cel al persoanelor care au constituit economii în sistemul bancar – 14% din total. În anii 2007 şi 2008, cei care preferau să ţină banii în casă reprezentau 33% din total.

Numai 7% dintre români sunt siguri că vor pune bani deoparte anul viitor, în timp ce aproape 20% consideră că s-ar putea să reuşescă să economisească, dar nu sunt siguri de acest lucru.

În acest an numai 5% din români au reuşit să pună mai mulţi bani deoparte comparativ cu anul trecut. În medie, sumele economisite lunar de aceştia au crescut cu circa 180 de lei.

Mai puţin de jumătate de respondenţii sondajului au reuşit să economisească în acest an la fel de mult ca şi în 2008, în timp ce sumele puse deoparte în 2009 de 37% din intervievaţi au fost mai mici comparativ cu cele economisite anul trecut.

Principala cauză a reducerii sumelor economisite a fost reducerea veniturilor, motiv indicat de aproape jumătate de respondenţii sondajului.