Românii din afara țării au trimis de trei ori mai mulți bani acasă decât investițiile străine. În timp ce ultimele s-au redus cu peste 60% în 2020, din cauza pandemiei, sumele trimise de românii din străinătate au scăzut cu doar 9%.

Banca Mondială și BNR au anticipat o scădere importantă a acestor sume, dar au anticipat greșit.

Românii din afara țării continuă să susțină economia

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, în ciuda pandemiei, nivelul remitențelor, respectiv banii trimiși de emigranți în țara de origine, a înregistrat un declin mai puțin substanțial decât se estima.

Astfel, dacă scăderea era estimată la 20%, datele colectate au indicat o micșorare de doar 1,6% a remitențelor la nivel global spre țările cu venit scăzut și mediu, respectiv 540 de miliarde de dolari în 2020.

În ceea ce privește România, remitențele trimise în țară de emigranți stabiliți în străinătate au fost de 7,44 miliarde de dolari, date estimative, respectiv 3% din PIB, în scădere față de 8,14 miliarde de dolari, în 2019, arată datele Băncii Mondiale, potrivit gandul.ro.

”Banca Mondială estimează o reducere semnificativă a remitențelor pe parcursul anului 2020 (cu circa 20%), pe fondul efectelor pandemiei COVID-19 care au condus la diminuarea nivelului salarial și al nivelului de angajare în cazul muncitorilor sezonieri.

Cu 700 de milioane de dolari mai puțin

În cazul României, acestea reprezintă o sursă importantă din veniturile disponibile ale populației, respectiv în PIB (5%, respectiv 3% în anul 2019).

Este de așteptat ca revenirea în țară a unui număr ridicat de emigranți, cu consecințe asupra fluxului de remitențe, să genereze efecte negative inclusiv la nivelul soldului balanței de plăți”, arăta și Banca Națională a României, în Raportul asupra stabilității financiare, din iunie 2020.

În ciuda previziunilor Băncii Mondiale din prima parte a anului trecut, de la începutul pandemiei de COVID-19, scăderea este de doar 8,6% față de anul anterior, respectiv aproximativ 700 de milioane de dolari, conform datelor din raportul publicat în luna mai.

Investițiile străine s-au prăbușit

Suma estimată pentru anul trecut, de 7,44 miliarde de dolari, respectiv aproximativ 6,22 miliarde de euro, este de peste 3 ori mai mare decât nivelul investițiior străine directe în România de anul trecut.

Investiţiile directe străine în România au însumat 1,9 miliarde de euro milioane euro în anul pandemic 2020, în scădere cu 60,4% comparativ cu 4,849 , miliarde de euro în perioada ianuarie – decembrie 2019, conform datele estimative ale Băncii Naționale a României privind Balanţa de plăţi şi datoria externă în decembrie 2020.

Acestea încep să își revină, ajungând, în primele patru luni ale anului curent, la 2,3 miliarde de euro.

Banca Mondială estimează o creștere a remitențelor

Nivelul remitențelor a rămas destul de ridicat, în contextul în care, potrivit declarațiilor premierului și ale ministrului Muncii, de anul trecut, în contextul pandemiei de COVID-19, s-au întors în țară între 1 milion și aproximativ 1,3 milioane de români.

Banca Mondială estima, într-un raport din 2018, că între 3 și 5 milioane de români trăiesc și muncesc în afara granițelor.

Ultimele date ale datele Organizației Națiunilor Unite arată că stocul migranților internaționali în România era estimat, la jumătatea anului trecut, 3,98 milioane de persoane, în creștere față de 2019.

Pentru anul în curs, la nivel global, Banca Mondială estimează o creștere a remitențelor cu 2,6% în 2021 și 2,2% în anul 2022, pe fondul revenirii economice prognozate.

Sursa foto: Dreamstime.