Este cea mai proastă veste a momentului pentru românii care au centrale termice de apartament. Specialiștii au arătat că vor veni scumpiri ale gazelor în perioada următoare. Facturile vor exploda și în lunile care urmează va fi prăpăd.

Gazele naturale s-au scumpit. Preţul gazelor naturale a ajuns la populaţie cu 61% mai scump în ianuarie 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut (potrivit INS). Scumpirea practicată de Gazprom, principalul furnizor al Europei, a fost de mai puţin de jumătate din acest procent.

Un expert în energie a explicat de ce costă atât de mult gazele în România. El a arătat sunt români care au plătit facturi de 600 – 700% faţă de preţurile de anul trecut.

Noi scumpiri ale gazelor naturale în perioada ce urmează

„Sunt şi cazuri în care consumatorii casnici au plătit facturi de 600 – 700% faţă de preţurile din ianuarie 2021. Dar media pentru consumatorul casnici este de 150 maximum 200% creştere în ianuarie a.c., faţă de ianuarie anul trecut”, a explicat pentru Adevărul Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI).

Acesta a arătat că va fi o explozie în lunile ce vor veni. Se va întâmpla în februarie și martie iar în aprilie se va atinge vârful.

„Vom vedea noi scumpiri ale gazelor naturale în perioada ce urmează, spre sfârşitul lunii februarie, în martie, cu un apogeu în luna aprilie, pentru că foarte mulţi consumatori casnici vor schimba contractele pe un alt preţ, cu atât mai mult cu cât nu există deocamdată noi reguli privind plafonarea preţurilor sau compensarea facturilor”, a precizat Dumitru Chisăliţă, potrivit Antena 3.

Avertismenul unui specialist în energie

El a arătat că factorii externi ar putea cumula circa 25% din scumpirea gazelor. La acestea s-ar adăuga factorii interni generaţi de acţiunile statului, plus alte 21 de procente din scumpire provocate de momentele de panică şi chiar speculă ale unor furnizori.

„Factorii externi ar putea cumula circa 25% din scumpirea gazelor, la care s-ar adăuga factorii interni generaţi de acţiunile statului, plus alte 21 de procente din scumpire provocate de momentele de panică şi chiar speculă ale unor furnizori”, a explicat Dumitru Chisăliţă.

Un avertisment sumbru a fost lansat de economistul Cristian Socol. Acesta a susținut că trebuie luate de urgență măsuri privind situația de pe piața energiei. Potrivit acestuia, liberalizarea irațională este principala cauză a acestei situații din țara noastră și efectele le putem vedea în prezent. Acesta spune că explozia prețurilor în domeniul energiei a apărut, în principal, datorită „liberalizării iraţionale”. Cristian Socol explică faptul că acest șoc cauzat de creșterile de prețuri „va provoca o recesiune mai puternică decât cea trăită de România în perioadele de criză 1997-1999, 2009-2011 şi 2020.”