August Zegrean, fostul şef al CCR, a spus un lucru foarte corect despre impozitarea pensiilor de serviciu: „Nu pensiile speciale sunt nesimţite, nesimţirea e că celelalte pensii sunt mici.”

Ne revoltă existența unor pensii de mii sau de zeci de mii de lei pe lună luate de niște oameni, despre care noi credem că nu le merită. Sigur, ei cred că le merită. De ce nu revoltă pe nimeni, în schimb, pensiile absurd de mici la care sunt condamnați milioane de români și care, în mod sigur, ar merita să aibă o sumă decentă la pensie?

Există în România, mii sau poate chiar milioane de români cărora li se fură sistematic banii de pensie și pentru care nimeni nu face nimic. Nici măcar ei înșiși. Este vorba despre cei care sunt angajați la negru sau care au contracte de part-time, iar ei muncesc full-time.

Acestora li se virează contribuții pentru pensie mult mai mici față de sumele care ar trebui virate. Astfel, ajungi după zeci de ani de muncă, ajungi să ai o pensie de mizerie, pentru că cei la care ai muncit, ți-au furat, la propriu, banii de pensie.

De-a lungul timpului, zeci de taximetriști mi-au povestit cum sunt angajați pe contracte de 2 ore, iar ei muncesc 12 ore. Mulți dintre ei, sunt obligați să continue să muncească și după ce au ieșit la pensie, tocmai că pensia pe care o au este mult prea mică și nu le ajunge de la o lună la alta.

Formele muncii la negru, totală sau parțială, sunt metode prin care se fură bani din pensie, pentru că munca la negru înseamnă contribuții mai mici, deși sumele ar fi trebuit să fie mai mari.

Se spune că munca la negru este o formă de evaziune fiscală, dar este, de fapt, mult mai mult de atât, pentru că nu este o simplă ocolire a plății impozitelor către stat. Este condamnarea unor oameni la sărăcie într-o perioadă în care devin extrem de vulnerabili.

Valentin Vioreanu,
Redactor Șef, capital.ro