Românii care vor să ajungă în această țară trebuie să prezinte certificatul COVID. Măsura se aplică în luna decembrie

Având în vedere că Bulgaria a decis să mențină România pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, românii care doresc să intre pe teritoriul bulgar în luna decembrie vor fi nevoiți să prezinte și certificatul COVID pe lângă celelalte documente necesare. Mai mult decât atât, românii vor fi supuși, aleatoriu, testări rapide la frontieră.

Potrivit unui comunicat de presă din partea ITPF Giurgiu, măsura a intrat în vigoare de la 1 decembrie și prevede ca cei care trec frontiera în Bulgaria să prezinte una dintre următoarele documente – certificatul digital care atestă vaccinarea, certificat COVID care atestă trecerea prin boală sau un certificat digital care să ateste că persoana respectivă a făcut un test PCR, cu maxim 72 de ore înainte, și al cărui rezultat a fost negativ.

„Cetăţenii români care sosesc din România pot intra pe teritoriul Bulgariei, începând din data de 1 decembrie, în baza prezentării documentelor de călătorie şi, alternativ, a unuia dintre următoarele documente COVID-19, respectiv prezentarea unui certificat digital UE privind vaccinarea împotriva COVID-19, prezentarea unui certificat digital UE privind vindecarea de COVID-19 sau prezentarea unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID-19, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria. Totodată, noul ordin prevede că persoanele care sosesc în Republica Bulgaria din state aflate în zona roşie sau portocalie vor fi supuse selectiv testării rapide antigen la frontieră”, se arată într-un comunicat de presă emis vineri de ITPF Giurgiu.

Legea certificatului verde din România se modifică complet

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un anunț marți seară, 30 noiembrie, în cadrul unei emisiuni TV. Liderul PSD a venit cu informații noi despre certificatul verde din România. Acesta a afirmat că legea privind documentul unic care atesta ca suntem imunizați s-ar putea modifica complet în Parlament. „Vom găsi o soluție.”, au fost cuvintele lui Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a explicat că este necesară o modificare asupra legii documentului unic deoarece certificatul verde existent nu satisface nevoile actuale de protecție a societății împotriva virusului.

„Varianta aceea de la Senat a scăzut și din păcate actul normativ se referea la o categorie profesională și atât. Apoi au fost sute de amendamente. Dacă acestea schimbă proiectul de lege, se ia totul de la capăt.”, a spus acesta.

Ba mai mult, Alexandru Rafila a afirmat că documentul unic, care atestă imunizarea prin vaccinare sau vindecarea bolii, va primi o denumire nouă. Acesta a anunțat că deja a discutat cu premierul României. În urma discuției sale cu Nicolae Ciucă, aceștia au decis ca certificatul verde să poarte denumirea de „certificat COVID”.

„Am vorbit cu premierul și vom găsi o soluție. Nu va mai fi certificatul verde, ci un certificat COVID, care să fie introdus când ai un interval de creștere”, a explicat Alexandru Rafila.