Sebastian Lăzăroiu atrage atenția că victoria lui George Simion în alegeri ar declanșa un val de incertitudine financiară și economică în România. Potrivit analistului, marii jucători financiari se pregătesc deja pentru acest scenariu, iar piața ar putea reacționa prin vânzarea masivă a titlurilor de stat. Această reacție ar afecta stabilitatea economică a țării, afectată deja de guvernele anterioare.
Sebastian Lăzăroiu: Băncile pregătesc un scenariu de criză în cazul victoriei lui Simion
Sebastian Lăzăroiu explică faptul că mai multe bănci din România se pregătesc pentru un posibil dezastru economic, în cazul în care George Simion ar câștiga alegerile prezidențiale.
„Am promis ieri o postare despre ce ar trebui să facă Simion pentru a evita o catastrofă economică.
Mai întâi aș vrea sa dau o informație pe care azi am primit-o și care nu m-a surprins. Cei care înțeleg puțină economie sau mai știu ceva despre funcționarea piețelor financiare, iarăși, nu vor fi uimiți. Mai multe bănci din România se pregătesc și pentru scenariul catastrofal – câștigarea alegerilor de George Simion. Asta înseamnă că vor începe să vândă titlurile de stat”, spune analistul.
Ele intenționează să vândă titlurile de stat, ceea ce ar genera o lipsă de încredere pe piața financiară. Analogia cu situația creată de Donald Trump, când SUA au trecut prin turbulențe după impunerea tarifelor comerciale, subliniază cât de fragilă este economia României în fața unor astfel de șocuri.
În plus, Lăzăroiu atrage atenția că, spre deosebire de economia americană, România are vulnerabilități majore, în special în zona fiscal-bugetară, care vor agrava efectele unui astfel de scenariu. Concluzia este că niciun segment al societății, nici măcar cel mai înstărit, nu va ieși neafectat.
„Cine a urmărit circul suveranistului Trump cu tarifele știe despre ce vorbesc. Când marii jucători au început să vândă titlurile de stat americane, echipa de clovni de la Casa Albă a fost cuprinsă de panica morții.
Au amânat aplicare tarifelor pentru țările europene, s-au milogit de Xi să le dea un telefon (nu voiau să sune ei, că, deh, ce mai suveraniști!), au anunțat pe toate canalele că vor să negocieze. Acum, economia americană, prima economie din lume, a rezistat, deși au fost pagube uriașe. Economia noastră nu are cum să reziste. Ea a fost deja vulnerabilizată de guvernările anterioare, mai ales pe partea fiscal-bugetară.
De scăpat nu scapă nimeni nevătămat dintr-un asemenea scenariu, bogați sau săraci. De ce o asemenea reacție? Simplu. E vorba de încredere”, a mai spus Sebastian Lăzăroiu.
Încrederea piețelor – cheia stabilității economice
Analistul subliniază că totul se bazează pe încredere, iar în lumea globalizată de astăzi, aceasta este esențială pentru accesul la finanțare.

Orice semn de instabilitate, precum naționalizări sau intervenții în sectoare cheie ale economiei, pune în pericol această încredere.
„Totul se bazează pe încredere într-o lume globalizată. Nu face nimeni caritate pe piețele globale.
Primești bani și trebuie să-i dai înapoi, iar dacă cel care te împrumută aude de naționalizări, apă-hrană-energie și industria calului de muls, evident că n-are niciun fel de încredere să-ți dea pe bani pe mână, și asta e valabil din America până-n Japonia”, explică Sebastian Lăzăroiu, indicând că temerile investitorilor sunt întemeiate.
Schimbarea de macaz, singura salvare pentru Simion
Pentru a evita prăbușirea economică, Lăzăroiu susține că George Simion va trebui să se distanțeze rapid de ideologia promovată de Călin Georgescu și să formeze un guvern responsabil.
„Așadar, dacă Simion va câștiga și ține cât de cât la țara lui, va trebui rapid să se dezică de gașca lunaticilor, în frunte cu Georgescu, să pună un guvern de oameni serioși, cu un premier întreg la minte, sustinut de o majoritate stabilă. Are la dispoziție puține zile să facă asta”, a afirmat analistul.
El atrage atenția că timpul este limitat, iar presiunile politice și sociale vor fi intense.
Totuși, această schimbare riscă să-l fragilizeze politic, mai ales că Simion nu dispune de o majoritate parlamentară solidă. Dacă își pierde și sprijinul popular, demiterea sa poate interveni rapid.
„Luni se va porni oricum tăvălugul. Problema lui este că, dacă virează brusc la 180 de grade, e foarte posibil ca diavolul bătrân, căruia îi e dator (așa e când îți vinzi sufletul), să pună presiune pe el, inclusiv cu oameni în stradă. Dezicerea are costuri, mai ales în poziția lui fragilă.
În Parlament nu are majoritate și dacă își pierde și majoritatea populară, în cel mult un an va fi demis. Deci el are o ecuație foarte grea de rezolvat”, mai menționează analistul.
Acest fapt complică considerabil ecuația pe care trebuie să o rezolve viitorul președinte.
Lăzăroiu avertizează că un mandat Simion ar putea genera un val de instabilitate la nivel politic, social și economic, mai ales dacă va continua să fie influențat de Georgescu.
„Oricum, e bine să reflectați cam la ce instabilitate politică, socială și economică ne expunem cu Simion președinte, șantajat de Georgescu”, a spus Sebastian Lăzăroiu.
În paralel, susținerea actuală a lui Nicușor Dan, considerat o variantă stabilă, crește. În cazul unei victorii a lui Dan, există speranța evitării unor confruntări violente, însă chiar și așa, tensiunile și acuzațiile de fraudă ar putea alimenta conflictele în societate.
„Nicușor e acum pe val. Oamenii întregi la minte, educați sau needucați, săraci sau bogați, se vor mobiliza să țină țara pe linia de plutire. Chiar și în cazul unei victorii a lui Nicușor Dan, Simion se pregătește deja pentru violențe pe care le va justifica prin presupuse fraude.
Nici asta nu ne face bine luni dimineața. Bănuiesc (sau sper) că o victorie mai categorică a lui Nicușor Dan (53-47, de exemplu) va putea preveni genul ăsta de provocare”, punctează analistul.