Mai puțin RCA, mai multe asigurări fa­cultative pe seg­mentul de asigurări generale și o creș­tere spectaculoasă a asigurărilor de viață. 

Pe scurt așa a arătat anul 2017 pentru firmele de asigurare din România, după cum reiese din ultimul raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF). 

Pare o descriere perfectă pentru o piață care în toată istoria ei s-a zbătut să iasă din dependența de asigurări auto și în particular de RCA și să conveargă spre normalitatea europeană în care asigurările de viață aduc cel puțin 60% din totalul vânzărilor. 

La noi, chiar și în 2017, anul cu cea mai bună cotă a polițelor de viață, asigurările generale tot au reprezentat aproape 80% din piață. 

Mai mult, arată datele analizate de Capital, ponderea RCA a scăzut doar în ceea ce privește încasările firmelor, pentru că din perspectiva numărului de contracte de asigurare valide la finalul anului trecut, polița de răspundere auto a crescut ca pondere. 

Principala cauză a majorării numărului de contracte este apariția, la începutului lui 2017, a polițelor pe perioade mai scurte de 6 luni. Asigurarea pe o lună a devenit o adevărată modă și a ajuns la o ponderea de aproape 20% din totalul vânzărilor, deja comparabil cu numărul polițelor pe un an, care stă undeva la 30%. 

Pragmatism, lejeritate, lipsă de perspectivă, dar și fraude 

Principalii cumpărători ai polițelor RCA pe perioadă de o lună au fost românii care, din diferite motive, utilizează mașina cu o frecvență redusă, companii care administrează flote de mașini, dar și cei care se ocupă cu comerțul de automobile second hand, au spus brokerii contactați de Capital. 

„Sunt companii care au flote de automobile care sunt utilizate 20% din timpul anului. Pentru ele este o soluție asigurarea pe o lună. Mai sunt cei din transporturi care au curse doar ocazional. Mai apelează la asigurarea pe o lună persoanele fizice care vor să își vândă mașina și își prelungesc RCA doar până când reușeșec să o dea, cu câte o lună. Sunt și cei care se ocupă cu importul de automobile second hand. Și mai sunt cei care pur și simplu nu folosesc des mașina. Toți vedem în parcarea blocului automobile care foarte rar pleacă de acolo, poate doar în concedii“, explică Gheorghe Grad, director general al Renomia SRBA, broker care își propune anul acesta intrarea în top 10 al pieței de profil. 

 

În opinia lui Alexandru Apostol, directorul Maxygo, intermediar de dimensiuni mari specializat exclusiv în retail, avansul polițelor pe o lună se datorează și lipsei de educație financiară a românilor, care preferă să gândească pe termen scurt în loc să facă calcule pe termene lungi. O sumă mai mică de bani plătită într-un anumit moment este un argument suficient pentru o bună parte a șoferilor din România. 

Apostol crede însă și că ar putea fi vorba despre mici „ajustări“ pe care șoferii le fac cu ajutorul polițelor pe termene scurte. „Sunt situații când oamenii au mașini pe care le folosesc  rar, unii și fără RCA. Și li se întâmplă o daună.  O rezolvă cu ajutorul vecinului care are asigurare pe o lună. Sunt daune mici, 1.000-1.500 de lei, dar pot crește ca număr. De altfel, frecvența daunei la polițele pe o lună este spre dublu comparativ cu cele pe un an“, spune Apostol. 

Unde credit nu e,nimic nu e

De partea cealaltă, cea mai plăcută supriză a furnizat-o zona asigurărilor de viață care, după o creștere cu peste 30%, a ajuns în premieră să depășească 20% din total. De fapt, creșterea per ansamblul pieței de acolo a venit, în condițiile în care pe asigurări generale este scădere. 

Avansul asigurărilor de viață are însă toate șansele să fie unul contextual generat în principal de creșterea creditării. „Anul 2017 a fost unul performant din perspectiva creditării, favorizându-se astfel și creșterea asigurărilor de viață. Rezultatele la nivel de piață au fost mai mult decât încurajatoare și asigurările de viață au fost un factor important în creșterea pieței locale de asigurări“, spune Daniela Pene, Director Divizie Vânzări și Marketing, Generali România.
De altfel, despre influența canalului bancar vorbesc absolut toți cei implicați în vânzarea de asigurări de viață. Băncile nu sunt însă singurul canal de creștere.

Mihai Popescu, directorul Ergo Asigurări, spune că avansul luat de polițele de viață  a avut două mari cauze: creşterea volumului de credite, dar şi sporirea apetitului românilor pentru asigurări, în contextul majorării veniturilor. La finalul anului, Ergo a urcat pe locul 3 în topul companiilor de asigurări de viaţă înregistrate în România, după NN şi BCR Asigurări de Viaţă.

Acest articol a fost publicat în numărul 14 al revistei Capital, disponibil la chioşcuri în săptămâna 9-15 aprilie 2018.