Astfel, majoritatea cursurilor pentru MBA cuprind o baza comuna de discipline care trebuie parcurse. Acestea sunt: stiinta afacerilor, strategie, resurse umane, marketing, finante si management operational. O parte a procesului de invatamant urmeaza metoda studiilor de caz, promovata pentru prima oara la Harvard. In plus, exista o serie de optiuni puse la dispozitie de diferite universitati. In functie de preocuparile specifice ale fiecarui cursant, acestea pot constitui un factor-cheie in alegerea universitatii. Toate cursurile impun uneori desfasurarea activitatii in echipa, precum si munca individuala pentru a realiza cel putin un proiect important, la care se adauga pregatirea unei disertatii.
Proportia dintre activitatea din clasa si cea de proiecte personale variaza de la o universitate la alta. La Manchester se insista foarte mult asupra proiectelor individuale; la Londra, se pune accentul mai mult pe activitatea din clasa.
In mod aproape inevitabil, cursantii pentru MBA au o anumita varsta. Intrucat trebuie sa posede o diploma universitara si o oarecare experienta de munca, ei rareori au sub 24 de ani.
Tinerii romani care doresc sa obtina o diploma MBA la una dintre scolile de afaceri de varf din Europa sau America de Nord, dar carora le lipsesc mijloacele pentru a-si plati cheltuielile necesare educatiei nu trebuie sa renunte la acest vis. Banca ABN Amro Bank si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare sponsorizeaza impreuna un program de creditare destinat sprijinirii tinerilor din Europa Centrala si de Est, in acoperirea unor astfel de cheltuieli.
Pentru a putea beneficia de un asemenea credit nu este nevoie decat de o scrisoare de acceptare in cadrul programului MBA al uneia dintre scolile participante (INSEAD – Fontainbleau, Franta; IESE – Barcelona, Spania, Scoala de Afaceri din Londra – Marea Britanie si Scoala de Afaceri a Universitatii Michigan – Ann Arbor, Michigan, SUA). Nu sunt solicitate nici un fel de garantii. In schimb, cei care beneficiaza de acest program de creditare trebuie sa se intoarca sa lucreze, in trei ani de la absolvire a cursului MBA, in tara de origine sau intr-una dintre tarile din Europa Centrala sau de Est.
Suma maxima ce se acorda in cadrul unui astfel de program este de 30.000 USD, acest credit fiind destinat doar pentru acoperirea cheltuielilor de scolarizare (cheltuielile de trai intra in sarcina studentilor).
Rambursarea creditului trebuie sa inceapa la cel mult sase luni de la absolvire si se desfasoara pe o perioada de 13 ani si jumatate. Este posibil ca imprumutul sa fie rambursat si mai devreme, intr-una sau mai multe transe, dar orice aranjament se stabileste de comun acord cu banca. Rata dobanzii variaza in functie de suma imprumutata, dar conteaza foarte mult si profilul candidatului.
Procedura de obtinere a unui astfel de credit incepe cu trimiterea scrisorii de acceptare (de la una dintre cele patru facultati) la sediul bancii. Aici se face o selectie printr-un interviu cu presedintele bancii si directorul de resurse umane. In urma acestuia se mai face o triere a candidatilor, iar dosarele celor ramasi in competitie se trimit la Amsterdam, unde va avea loc selectia finala. Cei alesi vor trebui sa se deplaseze acolo pentru semnarea contractului (tot la Amsterdam se negociaza si dobanda, termenul de rambursare, suma etc.).
Mai multe detalii despre programul de creditare ABN Amro/BERD pot fi obtinute la pagina Internet: https://subafinancing.com

Scoala de afaceri
a Universitatii Michigan
Profesorii din cadrul acestei facultati se numara printre expertii de varf in domeniul lor de activitate si, totodata, sunt foarte legati de lumea reala a afacerilor si de problemele ei, prin consultanta pe care o ofera corporatiilor din intreaga lume.
Metodele de predare constau intr-un mixaj de lecturi, studii de caz si proiecte. De ce mixaj? Mai intai pentru ca nici una dintre metode, singura, nu poate face totul. Si apoi, facultatea are nevoie de libertatea de a-si putea adapta metodele folosite in functie de problema tratata.
Spiritul de echipa, o necesitate in ziua de azi pentru reusita unei afaceri, este intens cultivat la aceasta facultate: se intampla foarte des ca lucrarile, prezentarile, studiile de caz si, uneori, chiar examenele sa fie realizate in echipa.
Totodata, o alta caracteristica a programului MBA din Michigan este diversitatea, studentii de aici fiind foarte diferiti sub raportul nationalitatii, rasei, pregatirii profesionale.
Oferta de cursuri la aceasta facultate este foarte flexibila, permitandu-le studentilor sa-si construiasca un program care sa raspunda cel mai bine nevoilor lor. Astfel, in primul an se incearca acoperirea fiecarui domeniu din stiinta afacerilor, cu scopul de a se crea o baza comuna de cunoastere pentru toti studentii. In al doilea an, cursantii pot insa sa-si aleaga ce cursuri doresc sa urmeze, in functie de profesie, planuri de viitor etc.
In ceea ce priveste conditiile de admitere, Universitatea din Michigan cauta candidati calificati care sa dovedeasca potentialul managerial. Conteaza mai putin pregatirea lor anterioara, acceptandu-se si absolventi ai universitatilor de arta, stiinte sociale, fizica, inginerie etc.
Comitetul de admitere isi bazeaza decizia pe rezultatele academice obtinute de candidat, pe experienta lui de munca, pe punctajul obtinut la GMAT si pe interviu (daca este cazul). Realizarile profesionale, recomandarile si eseul personal sunt si ele foarte importante.

Scoala de afaceri
din Londra
Azi, marile companii cer un nou tip de manager. S-au dus zilele cand oamenii ajungeau in functii de conducere trecand treptat printr-o serie de departamente.
Internationalizarea afacerilor si cresterea complexitatii lor au facut sa se ceara manageri tineri, flexibili, cu o gandire larga.
Prin programul sau de MBA, Scoala de Afaceri din Londra si-a propus sa creeze acest gen de profesionist multidezvoltat, care se simte in largul lui intr-o cultura internationala, care stie cand si cum sa ia decizii, capabil sa conduca oamenii, sa aiba o gandire strategica si stie totodata sa se conduca pe sine.
Programul MBA de la aceasta facultate dureaza 21 luni, si are mai mult de 75 cursuri optionale (ce permit adancirea studiilor in diverse domenii), precum si o serie de proiecte (pentru aplicarea cunostintelor acumulate). Candidatul ideal e o persoana cu o gandire larga, creativ, ambitios si foarte motivat.
Participantii la cursuri sunt foarte diferiti sub raportul pregatirii profesionale, al educatiei, iar ceea ce au ei in comun este o experienta de munca de cel putin trei ani si dorinta de a reusi.
Programul MBA la aceasta facultate este structurat astfel: in primele noua luni studentii urmeaza 15
cursuri obligatorii, iar in al doilea an pot alege 12 cursuri dintr-un portofoliu de 75.
Studiul nu se rezuma la ascultarea diferitelor cursuri. Cum majoritatea cursantilor au o experienta de munca, se incurajeaza tot timpul discutiile, impartasirea cunostintelor celorlalti colegi. Iar realizarea proiectelor, analiza studiilor de caz au ca obiectiv aplicarea a ceea ce se invata.

Conditii de inscriere la Scoala de afaceri din Londra

l studii superioare, postuniversitare sau cu o experienta semnificativa intr-o pozitie cu un nivel ridicat de responsabilitate l GMAT (punctajul cerut, 650) l potential managerial dovedit printr-o experienta de munca semnificativa l motivatie si maturitate l spirit de echipa, aici punandu-se un accent deosebit pe grupurile multiculturale l teste de limba engleza (pentru cei a caror limba materna nu este engleza): TOEFL (punctaj cerut 630) sau IELTS (punctaj cerut 70).
Informatii suplimentare la: www.lbs.lon.ac.wk

IESE
IESE (International Graduate School of Management), facultate destinata educatiei managerilor profesionisti, a fost fondata in Barcelona, in 1958. Din 1965, la IESE a fost initiat primul program MBA de 21 de luni, destinat absolventilor de facultate ce-si doresc o cariera in domeniul managementului. In 1980 ea a devenit prima scoala din lume ce oferea un MBA bilingv (engleza-spaniola). r
Obiectivul unui astfel de program era de a oferi studentilor capacitatea sa lucreze in doua dintre cele mai importante limbi folosite in afacerile internationale (pentru aceasta, inainte de inceperea primului an, IESE organizeaza un curs intensiv de spaniola ce va fi apoi continuat si in primul an).r
Urmarindu-se, in principal, dezvoltarea simtului practic si a aptitudinilor manageriale ale r
cursantilor, metoda de predare folosita este interactiva. Principalul instrument utilizat in procesul de invatare la aceasta facultate este studiul de caz, alaturi de lecturi, discutii, prezentari, proiecte de grup si simulari. r
Studiile de caz folosite vin direct din lumea reala a afacerilor si contin probleme de care se lovesc zilnic managerii in luarea deciziilor.r
Cum azi orice problema aparuta este analizata in contextul global al economiei, managerii trebuie sa fie capabili sa aprecieze repercusiunile indirecte ale oricarei decizii. De aceea, programul MBA de la IESE are o puternica perspectiva internationala, care se reflecta nu numai in continutul cursurilor, ci si in contactul strans existent intre profesorii de aici si managerii din toata lumea.r
Primul an al programului contine o oferta de 15 cursuri obligatorii pentru toti cursantii.r
Cele 10-12 saptamani de practica platita – intre primul si al doilea an de studiu – sunt o caracteristica specifica acestei facultati. Companii din intreaga lume angajeaza interni de la aceste cursuri pentru a-si rezolva anumite probleme, pentru anumite proiecte, dar si in eventualitatea unei angajari permanente.r
Cu scopul de a imbogati programul MBA, IESE a creat, in ultimii 20 de ani, un program de schimb de studenti cu un grup impresionant de scoli de afaceri. Pentru IESE, aceasta inseamna deschiderea scolii catre studenti care provin din unele dintre cele mai bune scoli de profil din SUA, dar si din alte colturi ale lumii. In acelasi timp se ofera studentilor de aici sansa de a invata, discuta si interactiona cu un mediu international. r
In al doilea an al programului exista posibilitatea alegerii cursurilor dorite astfel incat acestea sa se potriveasca cel mai bine intereselor cursantilor.r
r
INSEADr
r
La INSEAD, programul MBA asigura un ritm alert de invatare, fiind creat astfel incat sa se poata acumula cunostintele necesare intr-un termen scurt.r
Programul incepe cu o serie de cursuri, obligatorii, care sa le ofere participantilor un nivel comun de cunostinte economice, indiferent de pregatirea lor.r
In a doua faza, cursantii sunt familiarizati cu notiuni de management international, studiaza mediul economic si politic.r
Faza finala a programului permite studentilor sa-si selecteze r
cursurile ce se potrivesc cel mai bine nevoilor si intereselor lor.r
O zi tipica la INSEAD include doua-trei ore de sesiune sub forma unor lecturi, discutii asupra studiilor de caz sau simulari pe computer. Prezentarea si apararea proiectelor individuale sau de grup permite participantilor sa-si perfectioneze capacitatile de comunicare, iar analiza studiilor de caz le permite sa aplice cunostintele acumulate la situatii reale. Majoritatea orelor se desfasoara in limba engleza. Doar cateva dintre cursurile optionale se desfasoara in limba franceza.r
Un accent deosebit se pune pe cultivarea spiritului de echipa. In acest sens, la sosire, fiecare cursant este introdus intr-un grup de sase-sapte persoane, care va functiona ca o echipa la cursurile din lunile urmatoare. Membrii grupului sunt selectati cu grija, tinandu-se seama de diversitatea lor din punctul de vedere al varstei, nationalitatii, educatiei, experientei anterioare.r
In ceea ce priveste obtinerea burselor pentru programul MBA, INSEAD ii poate ajuta pe studenti sa intre in contact cu diferite firme. Pentru Europa Centrala si de Est in momentul de fata sunt disponibile cateva burse dintre care amintim:r
l bursa Danone;r
l bursa Fundatiei Israeliene Edmond;r
l bursa IAF;r
l bursa L’OrA