O treime dintre participanții la studiu (33%) declară că aleg această variantă pentru că nu au o altă ofertă, în timp ce 56% sunt motivați de posibilitatea de a învăţa lucruri noi și a deprinde noi aptitudini.
Procente mult mai mici – doar 5% dintre respondenţi nu vor să accepte un post sub nivelul lor de calificare din cauza unui salariu nemulțumitor, iar 6% refuză o astfel de variantă deoarece consideră că ar scădea standardele în carieră.
De cealaltă parte a baricadei, companiile în proporţie de peste 65% ar angaja candidaţi supracalificaţi dacă aceştia sunt motivaţi să intre în echipa respectivă. Cu toate acestea, aproape o cincime (17,5%) dintre companii recunosc că acceptă o astfel de variantă ca să poată folosi expertiza angajatului la un cost mai mic, în timp ce doar 1,9% dintre oamenii de HR ar face acest lucru în cazul în care nu ar avea nicio altă opţiune.
Peste 15% dintre angajatori refuză să angajeze personal supracalificat deoarce consideră că aceştia vor fi sigur demotivaţi.
“Un candidat supracalificat poate să fie o nestemată pentru o organizaţie. Ca să fie considerat astfel, candidatul trebuie să îşi dorească cu adevarat să lucreze pentru acel angajator, acesta fiind principalul factor motivator. De partea cealaltă, angajatorul ar trebui să îi creeze un plan de carieră clar şi realist, pentru a nu-l transforma într-un angajat demotivat pe termen lung ”, spune Anca Tomoroga, Strategic HR Manager la Myjob.ro
Sondajul Myjob.ro a fost realizat în perioada 10-30 octombrie 2011 la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 2.849 de persoane şi 152 de companii. Dintre respondenţi, 54% sunt bărbaţi şi 46% femei.
Cei mai mulţi sunt absolvenţi de facultate (41,5%), masteranzi (20,4%), absolvenţi de liceu (18,4%) sau studenţi (9,45%). Domeniile în care activează cei care sunt dispuşi să accepte locuri de muncă sub nivelul lor de calificare sunt vânzări (12,11%), comerţ (6,26%), construcţii (5,73%), producţie (5,53%),
inginerie (4,74%) şi contabilitate (4,47%).