Din cauza lipsei forței de muncă de pe piața din România, tot mai multe companii apelează la muncitori asiatici. Datele arată că până la sfârșitul primului semestru al acestui an sunt așteptași nu mai puțin de 30.000 de muncitori din Asia dar și din Africa.

„Noi aducem muncitori din Asia, majoritatea provenind din Filipine, Indonezia, Sri Lanka și Nepal, dar avem și surse precum Africa”, spune, la Profit News TV, Yosef Gavriel Peisakh, general manager în cadrul uneia dintre companiile cu cea mai mare experiență pe piața serviciilor de recrutare a personalului asiatic din România.

Muncitorii străini iau fața celor români

Acesta explică faptul că procesul de acordare a vizelor pentru acești muncitori a crescut de la aproximativ 4 luni, la 6 luni. Yosef Gavriel Peisakh precizează că acest lucru se datorează crizei generate de pandemia de coronavirus, dar și din cauza lipsei de personal din instituțiile publice.

Potrivit estimărilor companiei, România ar urma să primească pe tot parcursul anului 2022 nu mai puțin de 100.000 de angajați din alte țări, sectoarele de construcții, producție și HoReCa fiind la mare căutare în țara noastră. Un alt aspect menționat este acela că, în general, muncitorii veniți din afară sunt mai harnici decât cei români.

„Avem nevoie urgent de muncitori în construcții, producție și HoReCa. Astăzi se caută muncitori în toate domeniile. Circa 30.000 de muncitori vom mai recruta până la finalul primului semestru din 2022”, anunță Yosef Gavriel Peisakh.

Acesta precizează că muncitorii străini vin de nevoie și 90% dintre cei recrutați prin firma sa își termină contractul.

„Străinii vin de nevoie, iar angajatorii sunt mulțumiți, pentru că în momentul de față se pot baza pe ei mai mult decât pe muncitorii localnici din România”, susține acesta.

Vizele online, la mare căutare

De asemenea, un alt aspect menționat este acela al vizelor de lucru aflate la vânzare în mediul online, care sunt la mare căutare, mai ales de muncitorii străini interesați în principal doar de tranzitarea României.

„Este un fenomen care se amplifică din ce în ce mai mult. Se poate vedea pe rețelele de socializare cum asiaticii caută o portiță de intrare în Europa. Fac asta pentru că vor să ajungă în Occident, unde pe moment nu au job-uri active. Și atunci aplică în România în speranța că pot să traverseze pe calea terestră către Germania, Spania sau Portugalia. Este ilegal acest lucru. Deportarea este următorul pas pentru așa ceva”, spune managerul companiei Work From Asia.