Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, marți, că a semnat, la Sofia, Memorandumul de înţelegere pentru încurajarea cooperării între Transgaz (România), Bulgartransgaz (Republica Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Eustream (Republica Slovacă) şi SOCAR (Republica Azerbaijan).

România se îndeaptră către independența energetică

„Cooperarea este esențială pentru întărirea securității și independenței energetice!

Astăzi am semnat Memorandumul de înțelegere pentru încurajarea cooperării între Transgaz (România), Bulgartransgaz (Republica Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Eustream (Republica Slovacă) și SOCAR (Republica Azerbaijan).

Documentul de cooperare a fost semnat și de către Rossen Hristov, Ministrul Energiei din Bulgaria, Peter Szijjarto, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, reprezentat de către Karel Hirman Ministrul Economiei din Slovacia și de Parviz Shahbazov, Ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, în cadrul unei ceremonii organizată la Sofia, la care au participat și președintele Republicii Bulgaria Rumen Radev, președintele Republicii Azerbaijan Ilham Aliyev și comisarul european pentru Energie Kadri Simson.”, a scris Virgil Popescu.

România va renunța la dependența de gazul rusesc

Potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, cooperarea este esențială pentru întărirea securității și renunțarea la dependența de gazul rusesc.

„Prin întârirea cooperării asigurăm diversificarea rutelor de aprovizionare și furnizarea de cantități suplimentare de gaze naturale din Azerbaidjan către UE prin intermediul coridorului de transport existent al Inelului de solidaritate.

Înțelegerea de astăzi arată, din nou, că este ireversibil procesul prin care renunțăm la dependența de gazul rusesc.

Mai mult chiar, am propus sa lăsăm Memorandumul deschis pentru ca și alte state din regiune sa se alăture. Și aici mă gândesc la Republica Turcia, Republica Moldova sau Ucraina. Interconectarea s-a dovedit că nu este doar o măsură de solidaritate, ci un instrument pentru asigurarea aprozivionării și securității energetice.”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

România încheie sezonul rece cu o rezervă importantă de gaze naturale

Întrebat  recent despre situația din România, șeful Transgaz, Ion Sterian, a declarat că țara noastră încheie acest sezon rece cu o rezervă importantă de gaze naturale, ceea ce va ajuta la iarnă. Concret, țara noastră a ieșit din sezonul de iarnă 2022-2023 cu o rezervă de 1,3 miliarde de metri cubi, aproape dublu față de ciclul anterior, a precizat acesta.

„România a încheiat sezonul rece 2022-2023 având în continuare o rezervă semnificativă de gaze naturale înmagazinate, care azi este la circa 1,3 miliarde metri cubi, iar acest lucru înseamnă cu mult peste 700 milioane, cât aveam anul trecut la sfârșitul ciclului.

Această rezervă, pe care încă nu am utilizat-o, permite ca diferența de gaze naturale ce trebuie să fie înmagazinată să fie mai mică pentru sezonul rece 2023-2024.

Dacă luăm în calcul producția internă de circa 24 de milioane metri cubi gaze naturale/zi și o medie de consum pentru intervalul 1 aprilie – 30 octombrie (210 zile), între 12 -14 miliarde, avem deja o rezervă de 10 milioane m3/ zi, deci 2 – 2,1 miliarde metri cubi de gaze, ca potențial.

Și luând volumul de gaze înmagazinate, de 1,3 miliarde metri cubi, trecem la 3,3 miliarde metri cubi. Toate acestea în condițiile în care n-am importa niciun metru cub de gaze de nicăieri”, a declarat directorul Transgazpentru Europa Liberă Romania.