Rusia, umilită de România la reuniunea OSCE

Rusia a fost boicotată printr-o acțiune a șefei diplomației române, Luminița Odobescu. Totul s-a petrecut la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Aici, Odobescu a ales să părăsească întâlnirea, pentru a protesta față de prezența în sală a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa s-a desfășurat la Skopjie. Rusia a reușit încă o dată să împartă Europa în două tabere.

Astfel, România s-a alăturat altor țări europene, printre care Ucraina, Polonia și țările baltice. Acestea au protestat la rândul lor față de invitația acordată omului de încredere al lui Putin. Invitația pentru reprezentantul rus a fost acordată în ciuda războiului în Ucraina și a sancțiunilor occidentale impuse statului rus.

În cadrul reuniunii, ambasadorul României la OSCE, Luminița Odobescu, a fost delegatul țării. Deși a refuzat să participe la reuniunea cu pricina, în această perioadă, ea a fost prezentă la Skopje. A decis să participe la o cină informală la care nu a fost prezent omologul său rus, Serghei Lavrov.

Invitația adresată ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, a generat critici și proteste semnificative între membrii OSCE. Acest lucru a condus la boicotarea summitului.

Cei care s-au opus vehement au fost miniștrii de externe ai Ucrainei, Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei. Recent, România s-a alăturat acestui act de protest prin părăsirea evenimentului.

Lavrov a întâmpinat dificultăți în drumul său către Skopje. Totul pentru că Bulgaria a interzis survolul avionului în care se aflau el și Maria Zaharova. Cu toate acestea, delegația rusă a reușit să ajungă la destinație, adoptând o rută alternativă, care a implicat traversarea spațiului aerian al Greciei.

Parcursul profesional al Luminiței Odobescu

Luminița-Teodora Odobescu, născută la 3 mai 1969 în Reghin, Mureș, România, își îndeplinește funcția de ministru al afacerilor externe al României începând cu 15 iunie 2023, în cadrul guvernului condus de Marcel Ciolacu.

Cu o carieră distinsă în domeniul diplomației și ambasadoriatului, aceasta a avut anterior rolul de consilier prezidențial pentru afaceri europene în perioada 31 noiembrie 2021 – 15 iunie 2023.

Luminița-Teodora Odobescu a îndeplinit funcția de Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană în perioada 2015-2021 și a fost liderul Reprezentanței Permanente în timpul primei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene, desfășurată între ianuarie și iunie 2019.

Luminița Odobescu MAE
SURSA FOTO: Facebook, MAE