Romania si-a asigurat anul acesta pozitia opt intr-un top al statelor cu cel mai rapid ritm de reforme, potrivit raportului “Doing Business in 2006. Creating Jobs”, realizat de Banca Mondiala si International Finance Corporation.


Serbia si Muntenegru se situeaza pe pozitia fruntasa, federatia reusind sa inregistreze, in anul 2004, progrese la opt din cele 10 domenii analizate de Doing Business, ceea ce i-au adus o crestere atat a numarului de firme cat si a locurilor de munca create.



Printre pasii inainte facuti de federatie se numara diminuarea capitalului necesar pentru deschiderea unei noi afaceri de la 5.000 de euro la 500 de euro, reducerea duratei de infiintare a unei firme de la 51 de zile la numai 15, precum si modificarea legislatiei muncii, care permite si angajarea salariatilor cu contracte cu durata determinata.


Un alt aspect pozitiv a fost diminuarea timpului de rezolvare a diferitelor dispute comerciale de la 1028 de zile la 635, gratie unui nou cod de procedura civila.



Potrivit raportului, Romania a facut progrese la capitolul masurilor de facilitare a deschiderii de noi afaceri, pentru a initia o afacere fiind necesari nu mai mult de 5 pasi, fata de 9 pasi cat este media in regiune, intr-un interval de 11 zile, fata de 36 de zile in regiune.



In privinta taxelor pe care trebuie sa le plateasca, in Romania, un antrepenor are de facut 62 de plati, isi va cheltui 188 de ore si va plati 51,1% din profitul brut, media pe regiune fiind de 46 de plati realizate intr-un interval de 431 de ore, platile insumand 50,2% din profitul brut.



In topul dupa usurinta de a derula o afacere, Romania este pe locul 78, inaintea Rusiei si dupa Argentina, in fruntea topului plasandu-se Noua Zeelanda, urmata de Singapore si Statele Unite.


Un aspect notabil este prezenta, la numai 10 ani de la debutul reformelor economice, a Lituaniei, Estoniei si Letoniei, ca singurele state est-europene, in primele 30 de pozitii ale clasamentului.





Sursa: Capital, 13 septembrie 2005