România, în alertă maximă: Cod Roşu de caniculă în Capitală şi 15 judeţe, cu temperaturi record

România se confruntă cu una dintre cele mai severe perioade de caniculă din această vară. Bucureştiul şi alte 15 judeţe se află luni sub Cod Roşu de caniculă şi disconfort termic accentuat, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Temperaturile maxime pot ajunge la 41 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

cod 7 iulie
SURSA FOTO: ANM

ANM avertizează că pot exista posibile prelungiri ale Codului Roşu

Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat într-o intervenţie televizată că perioada următoare va fi marcată de „fenomene extreme, fie că vorbim de maxime termice, fie de furtuni și precipitații abundente”. Mateescu nu exclude posibilitatea prelungirii avertizării de cod roșu:

„Nu excludem posibilitatea prelungirii avertizării cod roșu. Dacă azi vorbim de un cod roșu de caniculă în 15 județe și București, cu temperaturi de 38-41 de grade, mâine, în special în zona de sud a țării. Vor fi posibile temperaturi extrem de ridicate, cu maxime de între 40-41 de grade Celsius.

Nu trebuie să uităm că și restul țării este vizat de coduri portocalii și galbene, cu posibilitate de prelungire marți. Pe de altă parte, de marți își vor face apariția si fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, în regiunea intracarpatică, unde vom avea precipitații de 25-30 de l/mp și furtuni cu aspect de vijelii”, a declarat Mateescu.

canicula
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Cod Roşu, Coduri Portocalii şi Galbene pe tot teritoriul ţării

În intervalul 7 iulie, ora 10:00 – 8 iulie, ora 10:00, valul de căldură va continua să se intensifice, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov şi în municipiul Bucureşti se vor înregistra temperaturi maxime de 38…41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Noaptea va fi tropicală, cu minime termice de până la 24 de grade. Cod Portocaliu este în vigoare în Banat, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei şi al Dobrogei continentale, unde maximele vor atinge 36-39 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Pentru Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi Moldovei şi nordul Dobrogei continentale a fost emis un Cod Galben, cu maxime de 33-37 de grade şi minime între 18-20 de grade.

Căldură extremă, urmată de răcire rapidă în România

România se pregătește pentru un șoc termic: după zile în care canicula a doborât recorduri, un val de aer rece va aduce o scădere bruscă de peste 10 grade a temperaturilor începând de miercuri, 9 iulie.

Primele două zile ale săptămânii aduc valori extreme în majoritatea regiunilor, cu maxime ce vor atinge sau chiar depăși 39 de grade în Muntenia, Oltenia și Banat, dar și peste 35 de grade în Crișana, Moldova, Maramureș și Transilvania. Dobrogea rămâne și ea sub influența caniculei, cu temperaturi de 32-33 de grade, resimțite și mai accentuat în partea continentală a regiunii.

Totul se schimbă însă radical din 10 iulie: în mai puțin de 24 de ore, temperaturile scad la valori mai apropiate de începutul toamnei decât de vârful verii. Spre exemplu, în Banat și Crișana, mediile diurne coboară de la 38-39 de grade la 21-23 de grade, iar în Transilvania și Maramureș, maximele se opresc la 22-23 de grade, potrivit datelor centralizate de ANM.

Instabilitate și riscul de furtuni

Răcirea nu va veni singură: schimbarea bruscă a maselor de aer favorizează apariția fenomenelor de instabilitate atmosferică – averse torențiale, descărcări electrice și vijelii, mai ales între 9 și 11 iulie și din nou după 15 iulie, cu accente locale în funcție de regiune.

Spre exemplu, în Moldova și Maramureș, intervalele de răcire sunt însoțite aproape fără excepție de posibile furtuni, iar la munte, instabilitatea va fi o constantă a următoarelor două săptămâni.

După răcirea accentuată, meteorologii anticipează o revenire treptată a valorilor termice. Finalul primei săptămâni aduce din nou temperaturi estivale, cu maxime de 31-34 de grade în Banat, Crișana, Muntenia și Oltenia, 30-32 de grade în Transilvania, Moldova și Maramureș, și valori apropiate de 33 de grade în Dobrogea.

Nopțile vor rămâne totuși mai răcoroase decât în perioada de caniculă, cu minime ce pot coborî spre 12-14 grade în regiunile intracarpatice și la munte, respectiv 17-20 de grade în sud și est.