Potrivit ministrului, România a fost şi este mereu alături de cetăţenii din Republica Moldova şi reacţionează prompt şi solidar atunci când este nevoie şi o face dezinteresat.

„România rămâne un partener strategic pentru Republica Moldova şi va continua să sprijine parcursul european al ţării dumneavoastră, pentru a asigura prosperitatea şi bunăstarea tuturor cetăţenilor. Recent, pe 27 aprilie, am sărbătorit 10 ani de parteneriat strategic în care şi Republica Moldova şi România au dovedit că pot face împreună lucruri deosebite. Măsurile decise de autorităţile române în sprijinul Republicii Moldova, în contextul epidemiei cu COVID-19, sunt o dovadă în plus a faptului că România a fost şi este mereu alături de cetăţenii din Republica Moldova şi reacţionează prompt şi solidar atunci când este nevoie şi o face dezinteresat”, a declarat Vela, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

O delegaţie de oficiali români din care au făcut parte ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost primită joi la Chişinău de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi de prim-ministrul Ion Chicu, în contextul recepţiei echipamentelor de protecţie şi a produselor sanitare trimise de România în sprijinul ţării vecine în lupta împotriva COVID-19.

500.000 de măști de protecție pentru Republica Moldova

Ajutorul pe care România l-a acordat Republicii Moldova constă în 500.000 de măşti de protecţie de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 de ochelari de protecţie, 200.000 de mănuşi, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă şi aproximativ 80.000 de litri de alcool sanitar.

„Acest sprijin de 20 de camioane cu materiale sanitare, cu materiale de protecţie, se adresează fără discriminare tuturor cetăţenilor din Republica Moldova, indiferent de etnie, de religie sau de limba pe care o vorbesc”, a mai spus Vela.

Potrivit MAI, sprijinul acordat statului vecin nu este o acţiune singulară, acesta completând misiunea medicală a României în cadrul căreia 42 de medici români s-au alăturat, din data de 30 aprilie, pentru două săptămâni, colegilor din Republica Moldova, desfăşurând activităţi de acordare a asistenţei medicale şi îngrijire a pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, precum şi de instruire a personalului medical din unităţi sanitare din Bălţi, Chişinău şi Cahul.

La ceremonia de la Chişinău au mai participat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Viorica Dumbrăveanu, şi alţi înalţi oficiali din cele două ţări.

Echipamentele de protecţie şi produsele sanitare oferite au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, în baza Decretului nr. 240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatere a infectării cu noul tip de coronavirus.

Transportul echipamentelor a fost realizat cu camioane aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.