„Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat statele partenere să continue procesele de implementare a reformelor convenite împreună cu Uniunea Europeană, esenţiale pentru a mobiliza beneficii concrete în favoarea cetăţenilor şi, în funcţie de nivelul de ambiţie definit în relaţiile proprii cu Uniunea Europeană, pentru a progresa pe calea realizării aspiraţiilor lor europene”, se arată în comunicat.

Şeful statului a subliniat şi importanţa deosebită a agreării unor obiective sectoriale concrete în cadrul Parteneriatului Estic, de natură să genereze proiecte prioritare în cadrul agendei post-2020 şi să conducă la o cooperare regională consolidată şi la creşterea rezilienţei statelor Parteneriatului.

O temă importantă abordată în cadrul reuniunii a fost gestionarea provocărilor comune generate de dezinformare şi de amplificarea acţiunilor hibride, context în care şeful statului s-a pronunţat pentru o consolidare a comunicării strategice şi pentru o implicare responsabilă a autorităţilor din statele partenere în scopul promovării beneficiilor reale ale parteneriatului pentru cetăţeni.

Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul consistent acordat de către România pentru Republica Moldova şi Ucraina în vederea combaterii efectelor pandemiei COVID-19, în valoare de peste 3,5 milioane de euro, respectiv de circa 1,75 milioane de euro, precum şi trimiterea de personal medical.

Cine a mai fost prezent la reuniune

La reuniune, alături de şefi de stat şi de guvern din state membre ale Uniunii Europene, au fost prezenţi preşedinţii Ucrainei şi Republicii Azerbaidjan, prim-miniştrii Republicii Moldova, Georgiei, Republicii Armenia şi Republicii Belarus.

Reuniunea liderilor din statele membre ale Uniunii Europene şi din statele partenere din Vecinătatea Estică a oferit prilejul pentru reafirmarea angajamentului comun faţă de valorile fundamentale şi obiectivele de consolidare a Parteneriatului Estic, precum şi pentru transmiterea unui mesaj de unitate şi solidaritate în contextul provocărilor regionale amplificate de epidemia COVID-19. În perspectiva Summitului planificat la începutul anului viitor, discuţiile au vizat fixarea liniilor strategice pentru dezvoltarea obiectivelor Parteneriatului Estic post-2020, dar şi evaluarea sprijinului concret al Uniunii Europene pentru gestionarea efectelor crizei COVID-19 şi a impactului asupra economiilor din regiune.

Consultările privind viitorul Parteneriatului Estic, lansate în perioada exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au arătat un consens larg referitor la consolidarea pe mai departe a acestei iniţiative de succes, precum şi cu privire la rolul important al rezultatelor generate de aceasta, în beneficiul cetăţenilor din statele partenere, subliniază Administraţia Prezidenţială.