Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Ru­tiere, speră să inaugureze până la sfârșitul acestui an cei 3,3 km de la intrarea în București dinspre autostrada București-Ploiești. Asta deși s-au efectuat până acum mai puțin de 30% din totalul lucrărilor. Proiectul a fost întârziat din cauza amânării Planului de Urbanism Zonal în vederea construcției unei porțiuni de autostradă în zona Voluntari. Mai mult, nu a fost posibilă execuția lucrărilor în Valea Săulei din cauza nefinalizării transferului de la Agenția Națională pentru Acvacultură.

Optimism fără limite

Oficialii Ministerului Transporturilor își pun speranțe că și lotul 4 din autostrada Lugoj-Deva ar putea fi deschis traficului tot în acest an. În realitate, până în prezent sunt realizate numai jumătate din lucrări. Astfel, un proiect de autostradă început în vara anului 2011, ajuns abia la 50% din faza de construcție, se anunță a fi finalizat în următoarele patru luni.

În cei șase ani de la demararea proiectului, lucrările lotului 4 din autostrada Lugoj-Deva au fost oprite pentru că nu exista autorizație de construcție, iar, pe aliniamentul autostrăzii, constructorul a dat peste un cimitir, o haldă de steril, o peşteră cu lilieci și, mai nou, un stâlp de înaltă tensiune. Astăzi, conform datelor Companie Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, stadiul fizic al lucrărilor este de 55,5%, iar stadiul financiar este de 43,4%. În luna august, lucrările au avansat cu 2% față de luna trecută.

Paradoxul infrastructurii românești

Surprinzător, stadiul real al lucrărilor pentru lotul 3 din autostrada Lugoj-Deva a scăzut cu aproximativ 5%. După ce în luna iulie, oficialii CNAIR au anunțat că proiectul a ajuns într-un stadiu fizic de 80%, în august a fost raportat un progres de numai 74,5%. CNAIR explică că stadiul fizic al lucrărilor de 74,5%, (este recalculat de inginer, raportat la lucrările suplimentare impuse prin Acordul de Mediu), revizuit din 100%.

Conform stadiului proiectelor prezentat de CNAIR, loturille 3 și 4 din autostrada Sebeș-Turda urmează a se finaliza în luna septembrie. Pentru lotul 3 din autostrada Sebeș-Turda, lucrările sunt realizate în proporție de 86%, iar pentru ceilalți 16,3 km de autostradă (secțiunea 4 Sebeș-Turda), lucrările sunt finalizate în proporție de 75%.