Lansat în luna iulie 2011, în Timişoara, proiectul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România – Program 2007-2013 urmăreşte reducerea poluării cu substanţe toxice prin îmbunătăţirea managementului deşeurilor de surse de lumină în judeţele de la graniţa dintre Ungaria şi România.

Proiectul beneficiază de finanţare europeană, având alocat un buget de 1.6 milioane de euro şi se derulează în martie 2011 – mai 2012, în judeţele situate la graniţa dintre cele două ţări partenere. Bugetul va fi investit în producerea şi amplasarea de containere specializate de colectare, în construirea unei fabrici de reciclare a deşeurilor de tuburi fluorescente. şi în realizarea unei campanii de informare în judeţele ţintă.

În primele 10 luni de implementare, caravana proiectului a vizitat cele 14 oraşe planificate pentru 2011, showroom-ul mobil de informare staţionând timp de 7 zile în fiecare oraş. În România, de pildă, locuitorii din Timişoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Arad, Ineu şi Salonta au avut posibilitatea să afle mai multe despre colectarea şi reciclarea becurilor şi tuburilor fluorescente arse. Peste 30.000 de oameni, în total, din cele două ţări, au vizitat showroom-ul, au vizionat filmele explicative, au primit materiale de informare, iar peste 300.000 de oameni au fost expuşi mesajului proiectului.

În România a început producerea celor 410 containere de colectare specializate şi destinate uzului populaţiei, iar în Ungaria din cele 500 de containere industriale pe care Electro-Coord le-a planificat, 220 au fost amplasate. În plus, ambele ţări au achiziţionat în 2011 şi vor folosi în activitatea curentă, pentru îmbunătăţirea rezultatelor, câte un camion de 3,5 tone şi câte un motostivuitor.

În 2012 se va continua cu evenimente în celelalte 6 oraşe planificate, iar pe 5 martie 2012 este programat evenimentul de deschidere oficială a fabricii de reciclare, eveniment la care au fost invitaţi Ministrul Mediului din România – dl. Laszlo Borbely şi  ministrul omolog din Ungaria, dl. Sándor Fazekas (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), alături de alţi oficiali ai autorităţilor locale şi centrale. Până la finalul proiectului, în mai 2012, în judeţele ţintă din România vor fi funcţiona 455 de puncte de colectare, iar în Ungaria 588. În total, Recolamp şi-a propus să colecteze 26 tone de deşeuri, iar Electro-Coord 54.