Avem datoria să ne gândim şi la interconectările pe care România trebuie să le facă. Adică producem energie foarte multă, suntem deja într-o criză pentru că avem o supraproducţie de energie şi nu consumă nimeni. Industria nu mai are capacitatea de a folosi această energie, populaţia a devenit şi ea mult mai economă, atunci sigur că trebuie să ducem acest surplus de energie în afara ţării. Din păcate, cei care au pretenţia că sunt foarte buni în domeniul energiei nu au avut capacitatea să previzioneze, să se gândească că la un moment dat s-ar putea să produci energie şi să nu ai unde să o vinzi şi că trebuie să te gândeşti ce faci cu ea. Atunci te gândeşti la capacitatea de interconectare a ţării, care nu există în momentul de faţă, nu există de foarte mulţi ani’, a explicat Niţă.

Potrivit acestuia, este nevoie de un program de investiţii care să poată să conducă la realizarea acestor interconectări.

‘Noi suntem într-o fază destul de avansată cu Republica Moldova. (…) Ne mişcăm ca să realizăm aceste lucruri. Nu am văzut investitori care să vină să spună că îi interesează să investească în capacitatea de transport a energiei electrice. Sigur, în energia regenerabilă unde profiturile sunt bune, nu vă spun cât şi nici nu vreau să mă gândesc cât, e problema celor care au investit până la urmă, ei au riscat, nu noi. Aşteptăm investitori şi pe acest domeniu. De ce cei care au băgat un miliard, de exemplu, în energie regenerabilă nu ar putea să pună nişte bani la cablul submarin în Turcia? Turcia are o creştere economică de 8% pe an şi are o economie în expansiune, şi are nevoie de energie. Am vorbit cu ministrul Energiei din Turcia şi mi-a spus că poate să cumpere toată energia pe care o am. Dar cum o transport?’, a subliniat ministrul delegat pentru Energie.

Acesta a mai spus că săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern va avea loc aprobarea Ordonanţei privind modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.