O retragere de cel puţin 30% de la top semna-lează intrarea unei pieţe emergente sau de frontieră (România) într-o piaţă bear.

De la topul din 2007, piaţa românească a scăzut cu mai mult de 30%, aşa că piaţa bear este o realitate. După reacţia falsă din martie 2009 până în aprilie 2010, retragerea actuală a indicelui BET-FI este de peste 30%, ceea ce generează o a doua piaţă bear, aflată în contextul celei iniţiale. Din fericire pentru „strălucirea” pieţei româneşti, indicele BET-C mai are în jur de 10% până să ajungă în a doua piaţă bear. Piaţa este în degringoladă, fără un obiectiv clar la care lucrurile să se stabilizeze.

O scădere de încă 30% de la nivelul actual nu este deloc exclusă în următoarele luni. Cel mai important de urmărit este trendul, care fără niciun dubiu este descendent. Ce faci? Mare lucru nu-ţi rămâne, decât să vezi cum eşti torturat de consecinţele refuzului de a lichida poziţiile long la semnalele tehnice care, de la începutul lunii aprilie, au indicat oboseala şi topul din piaţă. Şi acest lucru în timp ce, fundamental, piaţa era bullish.

De curând, am fost întrebat de un analist englez ce acţiuni sunt atrăgătoare în piaţa românească. Răspunsul a fost „See you in 2013!” Lăsând la o parte ciclurile economice, bursiere, imaginea macro şi microeconomică care converg către 2013, ne concentrăm astăzi asupra analizei unui sector care, în mod normal, ar trebui să se comporte relativ stabil în timpuri de activitate violentă la bursă: utilităţile. Evoluţiile Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN) de la topul din aprilie dau serios de gândit: scăderile sunt substanţiale, cu obiective la nivelul sfârşitului de an 2009.

Figura alăturată prezintă TEL şi TGN, împreună cu Relative Strength Index TEL/TGN. Relative Strength arată pe durata rally-ului în bear market 2009-2010 o evoluţie între 8 şi 13,5 puncte, cu 11 ca suport. Pentru o intrare long ca investitor în oricare dintre aceste două instrumente, suportul la 11 este în acest moment o indicaţie ca risk/reward cu avantaje evidente. Dar mai avem de aşteptat până la acest moment.

Graficul săptămânal Transgaz pe care aplicăm Darvas boxes nu este concludent în ceea ce priveşte suportul. Mai avem nevoie de cel puţin două zile pentru a-l forma. Rezistenţa de 269 lei este stabilită şi reprezintă viitorul buy-stop. Foarte departe. În cazul Transelectrica (TEL), suportul la 14 lei este un prim obiectiv de avut în vedere.

În concluzie, pe termen mediu (luni de zile) situaţia arată negativ, cu un suport la valorile de la finalul anului 2009. Pe termen scurt, supravânzarea poate deveni şi mai intensă. Pentru fondurile de investitii, imaginea este negativă în performanţa anului 2010.

Dan Valcu, CFTe https://ta.educofin.com