Memorandumul de înţelegere semnat între România şi Comisia Europeană pentru acordarea împrumutului de 5 miliarde de euro prevede creşterea vârstei de pensionare şi reducerea cheltuielilor cu salariile, precum şi o inflaţie de maximum 4,5%.

Comisia Europeană va debloca luna viitoare o primă tranşă de 1,5 miliarde de euro, urmând ca încă o tranşă de un miliard de euro să fie deblocată până la sfârşitul anului dacă vor fi îndeplinite condiţiile impuse de către Uniunea Europeană, se arată în Memorandumul făcut public azi de CE. Valoarea totală a împrumutului, care se derulează în perioada 2009-2011 este de 5 miliarde de euro.

În Anexa la Memorandum se vorbeşte despre un deficit bugetar de 5,1% din PIB în 2009, 4,1% în 2010 şi mai puţin de 3% în 2011. Scăderea deficitului se va face prin reducerea cheltuielilor, a salariilor din sectorul bugetar, precum şi reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii.

Ținta de inflaţie: 3,5%

Sunt avute în vedere şi politicile fiscale, capitol la care România s-a angajat să adopte legea responsabilităţii fiscale, care va trebui să prevadă, printre altele, reguli privind îmbunătăţirea implementării bugetului, sub supravegherea unui aşa-numit Consiliu Fiscal.

De asemenea, Memorandumul de Înţelegere prevede aprobarea în cursul acestui an a legii unice de salarizare în sectorul public, indexarea pensiilor din sectorul public la preţurile de consum, precum şi creşterea graduală a vârstei de pensionare.

O altă obligaţie pe care şi-a luat-o România este cea privind stabilitatea preţurilor, ţinta de inflaţie stabilită fiind de 3,5% +/- 1%.

Memorandumul a fost semnat, din partea României, de către premierul Emil Boc, ministrul de finanţe Gheorghe Pogea şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.