România a împrumutat un miliard euro prin emisiunea de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an, valoarea subscrierilor ridicându-se la 4,9 miliarde euro, a declarat secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi, citat de Mediafax.

„Oferetele finale s-au cifrat la 4,9 miliarde euro, de aproape cinci ori peste valoarea emisiunii. Cuponul de 5% este un record absolut pentru România şi un preţ bun pentru emisiunile din regiune. Randamentul total plătit este de 5,17% pe an”, a spus Drăgoi, la numai câteva minute după închiderea emisiunii. Săptămâna trecută, Grecia a atras cinci miliarde de euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 10 ani, la un randament de 6,39% pe an.

Randamentul plătit investitorilor privaţi este cu numai 1,5 puncte mai mare decât dobânda aferentă împrumutului atras de la FMI, diferenţa fiind de aproape două puncte comparativ cu dobâda plătită pentru prima tranşă din împrumutul de la UE.

România a atras în iunie 2008 suma de 750 de milioane de euro printr-o emisiune de eurobonduri, pe termen de zece ani, aceasta fiind cea mai recentă ieşire pe pieţele internaţionale de capital. Dobânda anuală (cuponul) a fost de 6,5%.