"Comisia Europeană poate să acţioneze România în infringement pentru că nu are cotă de zahăr şi penalizarea este de 500 de euro pe tona de zahăr din cotă. Este un fapt fără precedent faptul că o ţară membră în Uniunea Europeană nu are alocată cota de zahăr în urma procesării sfeclei, în intervalul anului de piaţă 2014-2015. În acest an, cota de zahăr nu a fost alocată prin ordin de ministru pentru că s-a produs un scurt circuit. În 2013, Ministerul Agriculturii, în baza unui istoric de realizare a cotelor între fabrici, a transferat fiecărui procesator de sfeclă din România cotele de zahăr, pe baza realizărilor din 2007, conform unui regulament european. O fabrică de zahăr a fost nemulţumită, deşi nu şi-a realizat cota şi a dat ministerul în judecată. Din cauza acestui fapt, din primăvară, situaţia trenează în instanţă, iar MADR nu şi-a asumat responsabilitatea să aloce până în momentul de faţă cota de zahăr care trebuia alocată până la 1 octombrie, înainte de începerea noului an de piaţă. Sperăm ca în scurt timp să deblocăm această situaţie pentru că este foarte grav", a spus Dimitriu.

Acesta a spus că vineri va avea o întâlnire cu ministrul Agriculturii astfel încât, până de Crăciun, România să aibă aprobată cota de zahăr pentru anul de piaţă 2014/2015, mai ales că anul acesta a fost un an de excepţie în ceea ce priveşte producţia de sfeclă. "Este păcat pentru că am avut un an foarte bun, aş spune unic şi istoric în România, la realizarea producţiei de sfeclă. Am avut 52-54 tone media pe hectar în condiţiile în care, în cei favorabili ani, aveam 40-42 de tone la hectar. Vom merge pe 200.000 de tone de zahăr în acest an, mai mult decât cota de 104.600 tone alocată Românei. Este o producţie foarte bună şi ne blocăm în birocraţie. Cantităţile din afara cotei, circa 45.000 de tone de zahăr, puteau fi exportate în ţările terţe cu 380 de euro tonă şi le-am pierdut pentru că nu am avut stabilită cota", a mai spus vicepreşedintele Patronatului Zahărului.

România consumă anual în jur de 500.000 de tone de zahăr din care produce din sfeclă cota stabilită de 104.600, iar diferenţa este reprezentată de zahărul brut care provine din import şi este procesat în fabricile din România. Consumul de zahăr pe cap de locuitor este de 28 de kg pe an, sub media înregistrată în unele ţari din UE.