Corespondentul agenţiei spaniole de presă de la Bucureşti consideră că, deocamdată, rezultatul acestui efort brusc de a termina cu permeabilitatea graniţelor a fost arestarea a 200 de agenţi de poliţie şi responsabili vamali în doar o lună, ieşind la iveală o reţea de corupţie perfect organizată.

‘Este pentru prima oară când corupţia la graniţe este atacată la nivel de sistem’, recunoaşte directorul Centrului român pentru politici europene, Cristian Ghinea, şi explică faptul că, până acum, lucrurile nu se petreceau astfel decât la nivel individual. Ca şi presa românească, Ghinea este de acord că eforturile de aderare la Schengen ar fi putut favoriza această operaţiune de o asemenea anvergură.

Cercetările Serviciului Român de Informaţii /SRI/ şi ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie au scos la lumină ceea ce ştiau deja mulţi: complicitatea în traficul de tutun şi alte bunuri, plus primirea de mită de la cei care treceau frontiera, toate practici obişnuite, consemnează EFE. DNA îi acuză pe cei implicaţi de formarea unor grupuri organizate la cinci puncte de trecere a frontierei din România, extracomunitare, la graniţele cu Republica Moldova, Serbia şi Ucraina. Reţeaua organiza primirea de mită de la cei care făceau contrabandă cu tutun şi de la alte persoane care nu puteau trece frontiera legal.

Banii primiţi erau împărţiţi astfel între membrii diferitelor reţele, în funcţie de poziţia lor în ierarhie, mai aminteşte agenţia spaniolă de presă. Ultimul reţinut a fost Cornel Costea, şeful Biroului vamal din Ploieşti, pe care DNA îl acuză de primire de mită. În schimb, acesta se făcea că nu vede ce trecea prin vamă în camioanele unei companii care transporta bunuri între România şi Turcia. Odată identificaţi câţiva dintre ‘pionii’ reţelei, întreaga presă din România se întreabă acum cine este ‘regina’.

Pe baza informaţiilor SRI, preşedintele Traian Băsescu a arătat direct spre lideri sindicali. ‘În cele şase luni ale operaţiunii de supraveghere, nu s-a detectat darea de mită, la niciunul de punctele de frontieră, către vreun politician, însă ancheta poate aduce şi surprize’, a precizat Băsescu. După ce-a fost reţinut joi, Cornea a recunoscut c-a primit peste 20.000 de euro în ultimele patru luni, dintre care peste 7.000 au rămas la el, restul banilor fiind împărţiţi între angajaţii de la vamă şi alţi implicaţi. Potrivit lui Cornea, cel mai puternic în ierarhie ar fi Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care a negat acuzaţiile.

În tot acest timp, românii se întreabă câte frontiere ale ţării sunt curate. ‘Niciuna nu trebuie să rămână necontrolată’, susţine preşedintele Băsescu. El crede că o prioritate este şi supravegherea portului Constanţa de la Marea Neagră, mai notează EFE.

SURSA: Agerpres