"În continuare există o lipsă de acurateţe în statisticile de vânzări care nu reuşesc întotdeauna să elimine re-exporturile. Lipsa unor politici naţionale coerente – industriale, comerciale, mediu, taxe, etc – referitoare la automobil conduce la multe probleme, inclusiv la importuri second – hand nefiscalizate. Războiul discounturilor domină ofertele pe piaţă, de cele mai multe ori în dauna brandurilor, ducând la o aplatizare a tuturor mărcilor. Clientul cumpără preţ şi nu marca/modelul respectiv. În termeni comparabili, România rămâne piaţa cu cele mai puţine automobile noi vândute la 1.000 de locuitori. Prin comparaţie cu media UE, piaţa noastră se situează la mai puţin de nouă ori. Vorbim de trei unităţi în România faţă de 27 în UE", afirmă specialiştii.

Conform estimărilor realizate de aceştia, piaţa de autoturisme noi din România se va situa, în 2014, în jurul a 70.000 – 75.000 de unităţi, 'o modestă creştere de câteva procente' faţă de anul anterior.

Totodată, piaţa de autovehicule comerciale va creşte cu 12-14%, până la 15-17.000 de unităţi vândute, iar, per ansamblu, orizontul de vânzări pentru autoturisme noi, în 2015, este de 95-100.000 de unităţi.

La nivel mondial, se preconizează o producţie de 90 de milioane de automobile, după ce, în 2013, cifra s-a situat la 87,2 milioane unităţi, potrivit statisticilor oficiale.

'Începând din septembrie 2013, se observă o creştere a pieţei auto în UE şi, dacă ne luăm după datele preliminarii avansate de principalele pieţe (Germania, Franţa, Anglia şi Italia), această creştere va continua şi în aprilie, marcând astfel opt luni de creştere consecutivă faţă de aceeaşi perioadă cu un an în urmă. În România, creşterile au început din iulie, dată la care a început efectiv programul Rabla în anul 2013, iar volumele sunt semnificative: avem nouă luni de creştere, acelaşi trend ca şi cel din UE', a menţionat secretarul general al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, Marius Tudor.

Parcul auto naţional din România ajunsese, la sfârşitul anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, relevă statistica Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Din acest total, 4.693.651 exemplare erau autoturisme, iar peste 3,3 milioane aveau motoare pe benzină. De asemenea, 1,91 milioane de vehicule din parcul auto naţional erau mai vechi de 6-10 ani, iar 1,42 milioane de unităţi aveau un grad de uzură cuprins între 11 şi 15 ani. De asemenea, aproape 1,14 milioane de maşini erau mai vechi de 20 de ani. În plus, la nivel general, 2,35 de milioane români au preferat maşinile Diesel, iar 3,32 de milioane cele pe benzină.AGERPRES