Rusia, Ucraina, Belarus și România ocupă primele locuri din Europa după numărul deceselor cauzate de accidente feroviare

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în accidente feroviare în statele membre UE a scăzut treptat în perioada cuprinsă între 2010 şi 2021, respectiv cu 45%, în timp ce statele din Europa de Est (Rusia, Ucraina și Belarus) ocupă primele locuri în topul țărilor europene în care au loc decese cauzate de accidente feroviare, raportate la un milion de locuitori, potrivit Eurostat.

În timp ce media Uniunii Europene este de 1,5 decese cauzate de accidentele feroviare la un milion de locuitori, şase state din UE au avut în 2021 mai mult de trei decese la un milion de locuitori, în fruntea lor fiind Slovacia (5,7 decese la un milion de locuitori), Ungaria (4,9), Polonia (3,9) şi România (3,7). La polul opus, statele europene în care s-au înregistrat cele mai puține decese cauzate de accidentele feroviare sunt: Irlanda (0,2 decese la un milion de locuitori), Spania (0,3), Grecia (0,6 decese la un milion de locuitori) şi Ţările de Jos (0,6 decese la un milion de locuitori).

În 2021, nouă state din UE au înregistrat mai puţin de un deces cauzat de accidente feroviare la un milion de locuitori, respectiv: Slovenia, Italia, Estonia, Franţa, Danemarca, Ţările de Jos, Grecia, Spania şi Irlanda.

În România, 70 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente feroviare în 2021

Conform sursei citate anterior, 683 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente feroviare în 2021, mult mai puțin faţă de 1.245 de persoane în 2010 şi 687 de oameni în 2020. În România, 70 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente feroviare în 2021, numărul deceselor fiind în scădere faţă de 2020, an în care și-au pierdut viața 79 de oameni în accidente feroviare.

Potrivit sursei citate anterior, cea mai răspândită cauză a deceselor cauzate de accidentele feroviare o reprezintă persoanele care nu sunt autorizate să fie pe şinele de cale ferată. Numărul total al persoanelor care şi-au pierdut viaţa în accidentele feroviare (441 de cazuri) depășește numărul persoanelor care și-au pierdut viața în accidentele de la trecerile la nivel cu calea ferată (234 de cazuri).

Aceeaşi situaţie este valabilă şi în României, unde 57 de persoane au decedat în accidente feroviare pentru că nu erau autorizate să fie pe şinele de cale ferată, iar 13 oameni au decedat în urma unor accidente la trecerile la nivel cu calea ferată.